+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Hybridní tepelná čerpadla – efektivní doplnění stávajících topných zařízení

02.02.2023 Firma: VIESSMANN, spol. s r.o. Časopis: 8/2022

Strašák v podobě změny klimatu a aktuální energetická krize urychlují odklon od fosilních paliv k obnovitelným energiím. Nová hybridní tepelná čerpadla Vitocal 250-AH a Vitocal 250-SH jsou nejlepší volbou pro majitele nemovitostí, kde z technických důvodů nelze jednoduše přestat s vytápěním drahým plynem nebo topným olejem a kterým zároveň záleží na snižování uhlíkové stopy.Tato zařízení jsou přitom velmi perspektivní díky Viessmann One Base – s touto inovativní platformou je lze bez problémů doplnit o fotovoltaické zařízení, bateriové úložiště nebo větrání bytu a dají se obsluhovat přes jednu aplikaci.

Až 85 % roční topné práce

Vitocal 250-AH a Vitocal 250-SH spolehlivě pokrývají základní zatížení zásobování teplem a jsou schopna zajistit až 85 % roční topné práce. Stávající topné zařízení v podobě kotle se zapne pouze při velmi nízkých venkovních teplotách, čímž se snižuje spotřeba plynu, popř. oleje, i emise CO2.

Tepelné čerpadlo vzduch-voda Vitocal 250-AH v monoblokovém provedení nových hybridních zařízení má kompletní chladicí okruh ve venkovní jednotce. Jako chladivo se používá R290 (propan), které se vzhledem k velmi nízkému GWP100 (Global Warming Potential) v hodnotě 0,02 považuje za velmi ekologické.Vitocal 250-AH poskytuje tepelné výkony od 2,6 do 13,4 kW. S maximální výstupní teplotou 70 °C, a to i při venkovní teplotě minus 10 °C, lze toto tepelné čerpadlo provozovat se stávajícími otopnými tělesy. Jako jeho protějšek je k dispozici splitové tepelné čerpadlo

Vitocal 250-SH (tepelný výkon 1,3 až 11 kW). Využívá chladivo R32, které je rovněž velmi šetrné k životnímu prostředí a odpovídá tím nařízení o F-plynech pro rok 2025. Maximální výstupní teplota činí 70 °C ve spojení s druhým topným zařízením.

Ať už monobloková nebo splitová konstrukce – obě provedení se hodí pro kombinaci s plynovými a olejovými kotli s tepelným výkonem až 36 kW.

Velmi tichá v provozu

Nová hybridní tepelná čerpadla patří díky designu Advanced Acoustic+ k nejtišším svého druhu. Ve spojení s inteligentním řízením počtu otáček vytváří ventilátor v provozu s plným nebo částečným zatížením velmi nízké emise hluku. Tak dosahuje například venkovní jednotka Vitocalu 250-SH hladiny akustického tlaku pouze 32 dB(A) ve vzdálenosti čtyř metrů při volné instalaci v provozu se sníženým hlukem. Tím je možné bezproblémové využití i v těsně zastavěných lokalitách.

Nejnižší náklady na vytápění díky Hybrid Pro Control

Obě hybridní tepelná čerpadla se montují na Viessmann One Base, která jednotně spojuje produkty a systémy nabídky integrovaných řešení Viessmann s digitálními službami (např. ViCare, ViGuide).S Viessmann One Base se navíc dají do otopné soustavy kdykoliv zapojit další komponenty jako fotovoltaické zařízení Vitovolt a bateriové úložiště Vitocharge VX3.

Do tepelného čerpadla Vitocal 250-AH a Vitocal 250-SH je navíc integrován inteligentní energetický management pro hybridní systémy Hybrid Pro Control. Ten automaticky optimalizuje provoz hybridního tepelného čerpadla a hlavního topného zařízení závisle na venkovní a výstupní teplotě i na základě individuálního zadání uživatele – zda se má vytápět velmi ekonomicky nebo ekologicky určuje provozovatel. Regulace nastaví příslušné topné zařízení podle toho, který energetický nosič se má aktuálně používat nejhospodárněji, čímž dosahuje velmi nízkých nákladů na vytápění.

Instalace v podstatně kratším čase

Vitocal 250-AH a Vitocal 250-SH mají patentovaný hydraulický systém Hydro AutoControl. Akumulační zásobník otopné vody o objemu 16 litrů pro přípravu energie pro rozmrazování je integrován a propojen stejně jako 3cestný směšovací ventil pro napojení druhého topného zdroje. Díky integrovanému senzoru objemového průtoku a bypasu je automaticky postaráno o optimální provoz. Mohou tak odpadnout nutné instalační a přizpůsobovací práce, které jsou potřeba u běžných hybridních řešení. Instalace nových zařízení je výrazně jednodušší a dá se vyřídit v podstatně kratší době. 

Servisní link umožňuje rychlejší reakci

Není na zařízení k dispozici WiFi? Hybridní tepelná čerpadla Vitocal 250-AH a Vitocal 250-SH jsou spojena prostřednictvím technologie pro mobilní telefony vždy se servisem Viessmann. A to zcela zdarma. Informace o možné poruše se odešle odbornému partnerovi a často ji lze odstranit online. Nutné výjezdy odpadají, což samozřejmě šetří čas a peníze.

Výhody pro obchodní partnery

  • Jednoduchá montáž díky patentované hydraulice Hydro AutoControl.
  • Výrazně rychlejší instalace vnitřní jednotky.
  • Oproti běžným zařízením až o 50 % méně instalačních komponentů.
  • Nízké hodnoty emisí hluku dovolují volné umístění na pozemku.
  • Servisní link bez spojení WiFi pro rychlejší dobu reakce v případě servisu.
  • Jednoduchá instalace do otopné soustavy včetně stá-vajícího topného zařízení.
  • Shodné aplikace pro obsluhu a servis pro všechna topná zařízení.

Výhody pro uživatele

  • S vysokými výstupními teplotami a v kombinaci s hlavním zdrojem tepla se nejlépe hodí pro rekonstrukci.
  • Pomáhá chránit životní prostředí a ovzduší díky ekologickým chladivům R290, popř. R32.
  • Spolehlivý provoz při maximální účinnosti (OptiPerform).
  • Garantuje rychlejší dobu reakce v případě servisu (Service Link).
  • Tichý provoz umožňuje volné umístění na pozemku (Super Silent).
  • Nízké provozní náklady díky vysoké účinnosti.
  • Integrovaný energetický management zajišťuje transparentnost u spotřeby energie a nákladů.
  • Aktivní chlazení v létě díky funkci Active Cooling.
Firemní článek