+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Horko v hale? Jednoduché a moderní řešení klimatizace pomocí adiabatického chlazení

31.07.2020 Firma: 4HEAT s.r.o. Časopis: 4–5/2020

V posledních letech se chlazení hal stává velkým tématem zejména z důvodu tzv. „stresu z tepla“, který se projevuje již při teplotě 27 °C, kdy nastává snížená produktivita práce, ospalost, celková únava a další zdravotní obtíže.

Obava z vysokých provozních nákladů chlazení není ale na místě. Chlazení velkých prostor pomocí adiabatického chlazení vychází mnohem výhodněji než při použití klasických ­klimatizačních řešení pomocí split jednotek. Adiabatické jednotky lze umístit na střechu i boční stěny haly.

Image 1

Adiabatické chlazení využívá přeměnu citelného tepla na teplo latentní, kde dochází k odpařování cirkulující vody na speciální vložce, která umožňuje ochlazení teplého vzduchu. Laicky řečeno, celý proces známe z práce vlastního těla, které se ochlazuje pocením. Na navlhčené pokožce vystavené větru lze pociťovat příjemný pocit chladu.

Celý proces adiabatického chlazení je závislý na teplotě vstupujícího vzduchu do jednotky a jeho relativní vlhkosti – vyšší teplota vstupujícího vzduchu a jeho nižší relativní vlhkost efektivněji umožňují ochlazovat vystupující vzduch. Do prostoru haly je vždy vháněn čerstvý vzduch (již ochlazený) a v současné chvíli je přirozeným prouděním odváděn teplý vzduch (znázorněno
na obrázku).

Image 2

Výhody adiabatického chlazení:

  • modulární a přizpůsobivý systém
  • nízké provozní náklady – elektrickou energii potřebujete pouze pro ventilátor a malé čerpadlo
  • neobsahuje chladivo – jednotky nepoužívají chladivo, využívá pouze jednoduchých fyzikálních vlastností vzduchu a vody
  • inteligentní regulace – chytré chlazení tam, kde je potřeba
  • přináší psychologický a fyzický pocit pohody (studie NASA), zlepšení hygienických podmínek

.

Firemní článek