+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Fillsoft – úprava vody v soustavách vytápění a chlazení

10.12.2020 Firma: REFLEX CZ, s.r.o. Časopis: 7/2020

Fillsoft je jednoduchá nebo dvojitá armatura s výměnnými náplněmi a velkou řadou příslušenství. Maximální průtok vody je 360 l·h–1 a maximální provozní přetlak 8 barů.

Před Fillsoft je nutné vždy instalovat systémový oddělovač, např. Fillset, nebo rovnou cenově výhodné automatické dopouštěcí zařízení s integrovaným oddělovacím členem Fillcontroll Plus Compact.

Katexová změkčovací patrona se používá pro soustavy s ocelovými, nerezovými a litinovými kotli, případně pro soustavy chlazení. Kapacita jedné patrony je 6000 litrů na 1 °dH, tedy při 10 °dH cca 600 litrů. Dvojité provedení má samozřejmě kapacitu dvojnásobnou. Po vyčerpání je nutné patronu vyměnit za novou. Doporučené příslušenství pro tuto konfiguraci je elektronický vodoměr Fillguard. Nastaví se na něm typ Fillsoftu, změřená tvrdost vstupní vody a on automaticky ohlásí překročení kapacity patrony zvukovým a světelným signálem, případně kontaktem na MaR.

Demineralizační patrona Fillsoft Zero typu katex/anex se používá pro soustavy s hliníkovými komponenty (kotle ze slitiny AlSi, hliníková otopná tělesa apod.). Kapacitu má zhruba poloviční oproti čistě katexové patroně, tedy 3000 l·°dH–1 pro vodivosti do 100 µS·cm–1. Indikace vyčerpání patrony se provádí pomocí zařízení Fillguard mini, který měří vodivost vody na výstupu z Fillsoftu. Indikace je pouze vizuální, při vodivosti vody do 10 µS·cm–1 problikává zelená LED dioda, při vodivosti mezi 10–100 µS·cm–1 žlutá a pro vodivost větší než 100 µS·cm–1 červená LED dioda.

Image 1

Firemní článek