+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Chytré a štíhlé

15.11.2017 Firma: GEBERIT spol. s r.o Časopis: 7/2017

Nové umyvadlové baterie Geberit pro veřejná a poloveřejná sanitární zařízení

Nové umyvadlové baterie Geberit jsou dobrým příkladem toho, že elektronické armatury mohou být navzdory stále zažitým představám štíhlé, elegantní a zároveň velmi pevné a odolné. Lze je nainstalovat rychle a bez jakýchkoliv problémů jak na umyvadlo, tak do stěny, a to hned na první pokus.

Image 0

Elektronické baterie umožňují hygienicky dokonalé mytí rukou, neboť není třeba se jich při spouštění a zastavování vody vůbec dotýkat. Používají se v sanitárních zařízeních veřejných a poloveřejných budov, jakými jsou například letiště, nákupní centra, školy, bary a restaurace. Především v hojně navštěvovaných místech musí tyto baterie vydržet velký nápor a někdy i hrubé zacházení. Kromě toho jsou běžné umyvadlové baterie a jejich elektronika neustále vystaveny vysoké úrovni vlhkosti, což může rovněž vést k jejich poruchám. Nový systém umyvadlových baterií Geberit představuje zajímavé řešení, které se vypořádává jak s obecnými nedostatky bezdotykových baterií, tak se specifickými problémy, které vznikají při projektování a montáži nástěnných baterií.

S výjimkou infračerveného čidla jsou všechny elektronické části včetně směšovače, ventilů a připojení na elektřinu umístěny v odděleném funkčním boxu o rozměrech 14 × 14 cm. Ten se montuje pod omítku, do snadno přístupného místa pod umyvadlo, kde je bezpečně chráněn před vlhkem. Pokud nelze z nějakých důvodů namontovat funkční box do předstěny, existuje odolná varianta pro instalaci na omítku.

Přednosti nástěnných baterií

Bezdotykové nástěnné baterie jsou mimořádně praktické. Ponechávají celé umyvadlo volné, čímž výrazně usnadňují jeho úklid. Kromě toho se pod nimi velmi pohodlně myjí ruce. Důvod, kvůli kterému se tyto ­baterie navzdory svým zřejmým výhodám tak málo ­instalují, je poměrně banální – doposud neexistovalo prakticky žádné řešení pro jejich spolehlivé projektování a bezchybnou instalaci.

Nový systém umyvadlových baterií Geberit je dobrým příkladem inovace, ze které mohou těžit jak projektanti ZTI, tak instalatéři. Díky tomu, že jsou nástěnné baterie integrované do montážních prvků Geberit, je jejich instalace do předstěny stejně rychlá a již na první pokus bezchybná, jako montáž stojánkových baterií.

Součástí systému umyvadlových baterií jsou nově navržené montážní prvky pro umyvadla určené pro montáž do lehkých příček prováděných suchým procesem (Duofix). Tyto prvky jsou speciálně připraveny pro snadnou a spolehlivou instalaci umyvadlových baterií Geberit. Opírají se o osvědčenou systémovou technologii Geberit a pro montáž nástěnných armatur jsou vybaveny výškově nastavitelnou deskou pro přidržení a připojení baterie. To zaručuje její spolehlivě přesné vertikální a horizontální zarovnání a upevnění, což snižuje riziko chyby při montáži na minimum.

Hygienicky bezvadná voda

Zcela nové možnosti designového ztvárnění se návrhářům otevřely v důsledku toho, že funkční části baterie již nemusí být součástí jejího těla. Díky tomu mohl v londýnském návrhářském studiu Christoph Behling Design vzniknout štíhlý, nadčasový a elegantní tvar modelů ­Piave a Brenta. Oba existují v nástěnné i stojánkové verzi v délkách 170 mm a 220 mm a lze je kombinovat prakticky s jakýmkoliv umyvadlem. Inovativním prvkem je vyztužená plastová hadička, kterou je voda vedena z funkčního boxu pod umyvadlem do provzdušňovače umístěného u výtoku z baterie. Tento způsob vedení vody zaručuje její bezvadnou hygienickou kvalitu.

Hospodárný provoz a snadná údržba

Kromě vynikajícího poměru cena-výkon se může nový systém umyvadlových baterií pochlubit také překvapivě hospodárným provozem. Je to tím, že lze napájení elektřinou řešit hned třemi způsoby: ze sítě, z baterií nebo z vlastního nezávislého generátoru, který je poháněn tlakem vody ve vodovodním řadu. Při napájení generátorem nevznikají žádné dodatečné náklady na odběr elektřiny nebo výměnu baterií. Veškeré komponenty pro regulaci a servis, včetně přípojek na vodu a elektřinu, jsou umístěné na bezpečném a suchém místě ve funkční krabici pod umyvadlem. Ventily, směšovače a filtry jsou snadno přístupné a lze je jednoduše v několika krocích nastavit nebo vyčistit. Způsob napájení elektřinou je možné kdykoliv později změnit, například dodatečnou montáží generátoru.

Více informací naleznete na: www.geberit.cz/baterie

Firemní článek