+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Český elektrokotel boří zažité představy

04.01.2023 Firma: ENBRA, a.s. Časopis: 8/2022

Český start-up DROVEN Heating a. s. víří vody ve strnulém oboru elektrokotlů. Namísto velkých krabic se stále stejnými suchými nebo mokrými spirálami přináší do ohřevu vody technologii z leteckého průmyslu. Na trh se tak dostává elektrokotel přinášející zdánlivě protichůdné parametry – vysoký a pohotový výkon společně s kompaktními rozměry.

Image 0Obr. 1 • Ukázka soustavy s elektrokotlem ENBRA DROVEN MINI ukryté v nábytkové skříni

Start-up jen zdánlivě

Díky našim zkušenostem v ENBŘE a Strojírnám Brabenec však není DROVEN Heating a. s. start-upem v běžném slova smyslu. Dlouholetá spolupráce a podpora ve vývoji staví společnost DROVEN do zkušenější pozice než jsou klasické start-upy. Přestože elektrokotel ENBRA DROVEN MINI využívá nového přístupu k ohřevu vody, nejedná se o neozkoušené technologie. Elektrokotel ENBRA DROVEN MINI je dílem mnohaletého vývoje a zkušeností v oborech ohřevu vody a vytápění. „V zásadě jde o přenesení technologií běžně používaných při konstrukci leteckých proudových motorů do jiného oboru. Fyzikální zákony však platí všude stejně.“ říká o elektrokotli před-seda představenstva DROVEN Heating a. s., Ing. Jozef Predný.

Nejmenší elektrokotel na trhu s vysokým výkonem – ENBRA DROVEN MINI

Elektrokotel ENBRA DROVEN MINI je první elektrokotel s rozměry vestavného spotřebiče. Má rozměry menší mikrovlnné trouby, a proto je ho možné pohodlně skrýt do nábytku.Na druhou stranu mu však nechybí pořádný výkon, díky kterému je schopen během 5 vteřin ohřát odebíranou vodu až o 30 °C. Díky získanému dynamickému tlaku, tištěným topným tělesům a prodloužené teplosměnné ploše je schopen fungovat s daleko menšími zásobníky TUV, než zvládnou standardní elektrokotle.

Navržen pro spolupráci s fotovoltaikou i tepelnými čerpadly

Při návrhu elektrokotle ENBRA DROVEN MINI byl kladen důraz na možnost spolupracovat s ekologickými tepelnými zdroji. Proto je možné k desce řídicí elektroniky připojit rozšiřující desku se dvěma spínacími a dvěma přepínacími relátky.Jedná se o ideální doplněk pro fotovoltaické systémy, protože v zimním období zabezpečí topení a celý rok bude „pomáhat“ s ohřevem vody. Unikátní vlastností systému s ENBRA DROVEN MINI je, že se dohřívá pouze právě spotřebovávaná voda, čímž se minimalizuje spotřeba elektrické energie.

Image 1

S výhodou lze použít ENBRA DROVEN MINI i v systému s tepelným čerpadlem. Umožňuje efektivně provozovat tepelné čerpadlo bez potřebných stavebních úprav. Nezanedbatelnou roli hraje elektrokotel ENBRA DROVEN MINI také jako záložní zdroj při ohřevu vody a topení. Díky svým vlastnostem je schopen okamžitě nahradit dočasně vyřazený zdroj energie a výrazně tak zvýšit komfort při užívání komplexních energetických systémů.

Elektrokotel ENBRA DROVEN MINI

  • Nejmenší elektrokotel na trhu.
  • Doplňkový a záložní zdroj pro systémy s fotovoltaikou, tepelným čerpadlem i plynem.
  • Komfort, bezpečnost a úspora elektrické energie.

Image 2

Výhradním prodejcem elektrokotle ENBRA DROVEN MINI je společnost ENBRA, a. s. Informace o produktu najdete na www.enbra.cz v sekci kotle.

Image 3

Firemní článek