+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Calio: nové oběhové čerpadlo od KSB

03.10.2013 Firma: KSB - PUMPY + ARMATURY s.r.o., koncern Časopis: 5/2013

Maximální energetická účinnost

Firma KSB Aktiengesellschaft, Frankenthal, uvedla na český trh vysoce účinná oběhová čerpadla Calio. Tato čerpadla s elektronicky komutovaným synchronním motorem (EC-motor) s předstihem splňují požadavky ErP na účinnost, které budou v Evropské Unii platit až od roku 2015. Koncepce „all-in“ zahrnuje rozhraní a regulační funkce čerpadel, proto odpadají vícenáklady na pořízení dodatečných modulů.

Image 1Obr. 1 • Komunikační připojení je u typové řady Calio již ve standardním vybavení

V základní ceně je obsaženo například i dálkové spínání, ovládání analogovým signálem 0÷10 V a řízení chodu dvojice čerpadel (hlavní a záložní čerpadlo s automatickým přepínáním v případě poruchy a střídáním čerpadel v závislosti na čase). Na komunikační systém Modbus lze Calio rovněž napojit bez dodatečného modulu.

Vedle dnes očekávané regulace na konstantní a proporcionální tlak disponuje Calio novou funkcí Eco-mode. V tomto režimu má regulační křivka strmější pokles než u regulace na proporcionální tlak a čerpadlo tak má ještě nižší spotřebu elektrické energie.

Ovládací rozhraní propojené s displejem a symboly provozního stavu usnadňují ovládání. Displej zobrazuje i aktuální příkon a průtok.

Image 2Obr. 2 • Detail ovládání a displeje Calio (vlevo) a Calio S (vpravo)

Univerzální použití

Rozsah teplot média od –10 °C do +110 °C umožňuje použít čerpadla Calio pro vytápění, chlazení a pro cirkulační systémy. Čerpadla se budou sériově dodávat s tepelnou izolací, na přání je pak pro chladicí aplikace k dispozici speciální difuzně těsná izolace k omezení kondenzace vodních par na těle čerpadlo pod izolací.

Snadné použití

Oběhové čerpadlo se rychle instaluje a snadno uvádí do provozu, i manuální volbou ovládacím kolečkem press&turn.

Řemeslníci uvítají kompaktní typ konstrukce se závitovým nebo přírubovým připojením, která umožňuje bezproblémovou montáž také v obtížných instalačních situacích.

Jednodušší aplikace

Pro aplikace s menšími výkony, pro rodinné domy je připravena jednodušší varianta Calio S bez rozhraní pro připojení čerpadla na centrální řídicí systém budovy, s omezením rozsahu provozních teplot na +2 až 95 °C.

Maximální spolehlivost

Společnost KSB nabízí špičkovou kvalitu a poskytuje kompletní servis pro zajištění vysoké spolehlivosti oběhových čerpadel Calio, Calio S a samozřejmě i ostatních výrobků KSB. Na čerpadla Calio je poskytována prodloužená záruční lhůta 4 roky.

Image 3Obr. 3 • Oběhová čerpadla Calio (vlevo) a Calio S (vpravo)

Cirkulační okruhy

Pro cirkulaci okruhů teplé vody jsou určena čerpadla Calio-Therm S, která mají těleso z nerez oceli. I tato čerpadla mají plynulou regulaci otáček.

Provozní režim je možný na konstantní nebo variabilní tlakovou diferenci, případně na konstantní, libovolně zvolené otáčky. Lze využít funkci automatického nočního snížení výkonu.

Náklady na uvedení do provozu minimalizuje jednoduché nastavení čerpadla jedním knoflíkem kombinované s regulací otáček. Samozřejmostí jsou integrované ochranné funkce čerpadla, které udržují servisní náklady na nízké úrovni. I zde platí prodloužená záruční lhůta 4 roky.

Kromě řady Calio S zůstává pro cirkulaci teplé vody nadále ve výrobním programu i řada Rio Therm N s konstantními otáčkami nebo s manuelně přepínatelnými 3 či 4 stupni otáček.

Image 4Obr. 4 • Čerpadla Calio-Therm S pro cirkulaci teplé vody


Podrobné katalogové sešity jednotlivých typových řad v tištěné i elektronické formě lze vyžádat u výrobce na adrese tomas.manek@ksb.com

Firemní článek