+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Asociace obchodu voda – topení: Nové trendy, nové strategie

09.11.2020 Firma: Asociace obchodu voda – topení z. s. Časopis: 6/2020

Otázky spojené s vytápěním, klimatizací, rekuperací, využitím, množstvím a kvalitou vody jsou pro naši budoucnost klíčové. Stalo se trendem hodnotit stavby a jejich provoz podle úspory energie. A je přehlížena antiproduktivní práce našich architektů, kteří budují černé objekty s povrchovou teplotou až 90 °C a obrovské betonové plochy budov a parkovišť bez zeleně – radiátory, které vyzařují až 1000 W·m–2.

Toto vše poukazuje na to, jak nezbytné je vrátit do řešení problému „selský rozum“ a zkvalitňovat podmínky pro žití. S tím souvisí i práce s vodou a využití odpadních vod. Na tato témata uspořádala AOVT Kulatý stůl spojený s exkurzí spol. LIKO-S a odpoledním teambuildingem – brokovou střelbou. Součástí programu byly přednášky spol. LIKO-S a ASIO TECH.

Image 1

Domy Jako Stromy

Image 2

Ing. Libor Musil a Ivan Kupilík, LIKO-S, a.s.

LIKO-S je rodinná firma, která i v moderní době bojuje za životní prostředí. Protože ví, že kontakt s přírodou je esenciálním prvkem k dosažení lidské spokojenosti, snaží se zajistit, aby města byla příjemným místem pro život náš i dalších generací. V roce 2015 tato společnost představila revoluční administrativní budovu LIKO-Noe, kterou v roce 2019 rozšířila o první živé industriální haly na světě s názvem LIKO-Vo.

LIKO-Noe je kancelářská budova budoucnosti, která spojuje interiér s exteriérem, moderní materiály s přírodou. Budova pracuje pouze s energiemi z přírodních zdrojů.O elektrickou energii se postará slunce, země zase o teplo či chlad. Symbiotickou součástí konceptu je voda – retenční jezero, zásobárna vody pro celý firemní areál. Rostliny zelené fasády a střechy zadržují CO2, prach, vyrábí kyslík a zvlhčují ovzduší. Důraz na zdravé prostředí se odráží i ve vnitřním zařízení. Dřevěné stěny i masivní dubová podlaha jsou ošetřené ekologickým nátěrem na olejové bázi, který neuvolňuje škodlivé chemické výpary. Budova tak prospívá nejenom přírodě, ale pozitivně působí i na své obyvatele.

Image 3

LIKO-Vo – „Běžné haly, které jsou opláštěné standardními materiály, generují ohromné množství tepla a působí jako radiátory. A co více, výstavba v Česku denně znehodnotí 10 hektarů půdy, která přestává zadržovat vodu. Zelené budovy jsou schopny tyto jevy eliminovat,“ uvádí zakladatel rodinné firmy LIKO-S, Ing. Libor Musil. LIKO-Vo dokáže snižovat radiaci tepla a ochlazovat své okolí až o 10 °C. Přírodní stabilizaci zajišťuje zelená střecha, fasáda, retenční jezírko a několik dalších technologií. Klasickou klimatizaci byste však v celém objektu paradoxně hledali marně. Zelené plochy budovy mají, kromě zjevného estetického přínosu a schopnosti tepelné izolace, i funkci kořenové čistírny odpadních vod. To znamená, že odpadní voda z celé budovy je přirozenou cestou čištěna a dále používána k závlaze. Podobně důležitou roli má i zelená střecha, která akumuluje přívalové deště, zabrání zahlcení kanalizace, zamezí přehřívání podkrovních prostor v interiéru a prodlužuje životnost krytiny. „Průmyslová hala LIKO-Vo je unikátní v ohleduplnosti. V přírodě jde do tuhého. Nové průmyslové stavby v Česku jsou většinou orientované na rychlý zisk, vulgární ke krajině, bez známky architektonických ambicí nebo alespoň snahy majitele se kultivovaně prezentovat. Hala LIKO-Vo se to pokouší napravit. Zatím je ale jediná, a tím naprosto unikátní,“ popisuje stavbu autor návrhu, architekt Zdeněk Fránek.

Image 4

Společnost LIKO-S získala ocenění od firmy Deloitte jako jedna z „Nejlépe řízených firem Česka pro rok 2020“. Díky exkurzi, při které nám byly panem Ing. Musilem zodpovězeny všechny doplňující otázky, jsme měli možnost přesvědčit se na vlastní oči o jejich výjimečnosti.

Image 5


Konkrétní možnosti podpory vodního hospodářství v oblasti adaptace na sucho

Image 6

Ing. Karel Plotěný a Michal Šubrt, ASIO TECH spol. s r.o.

Přednáška byla zaměřena na reálné možnosti a vize, jak využít srážkové a šedé vody. Udržitelný přístup k řešení vodního hospodářství bytových domů, městských a vesnických sídel a průmyslu.

Image 7

V rámci přednášek, týkajících se realizace modro-zelené infrastruktury (MZI), bylo kvitováno, že se v přístupu již mnohé změnilo. Jsou k dispozici výrobky a technologie, dokonce jsou i dotační tituly podporující MZI. Na druhé straně je to paradoxně právě legislativa, která často dobrý úmysl investora tak zkomplikuje, až ho od použití zeleného řešení odradí. Je tedy běžnou praxí, že místo toho, aby stát v zájmu lidí podporoval novinky a udržitelnost vody, samy subjekty snažící se v této oblasti o pokrok riskují postihy za nedodržení legislativy. Ale ono to tak v historii bývá – vizionáři se používají jako palivo a stávající systém často vydává více energie k zamezení změn než k optimálnímu prosazení.

Mělo by stále platit, že i sebelépe vyčištěná odpadní voda je stále odpadní? Není dostatečným argumentem, že recyklací vypuštěné použité vody ze 100 plaveckých bazénů, by se dalo ušetřit denně tolik vody, kolik jí spotřebuje např. celý Zlín? Je ekonomické, a pro kvalitu vod v řekách efektivnější, vynakládat milióny na připojení stovky občanů na veřejnou kanalizaci, nebo snížit množství nečištěné odpadní vody, která přepadá do toků z jednotných kanalizací? Je ekologičtější zasáknout vody z málo frekventovaných parkovišť nebo je pustit do toku přes poddimenzované odlučovače lehkých kapalin? Měly by se průmyslové vody ředit ve veřejné kanalizaci a pak následně draze řešit problematiku kalu, nebo by se měly kaly z komunálních ČOV vracet zpět do půdy?

S ohledem na naši vlastní budoucnost by bylo dobré se nad těmito všemi otázkami zamyslet. Věříme, že přijít na odpovědi nebude složité.

Teambuilding na střelnici

V rámci zdařilého doprovodného programu proběhla diskuze o aktuálních tématech, obchodu a plánech.

Zasloužilý mistr sportu Josef Machan (mistr světa, 5násobný mistr republiky a držitel bronzu z Olympiády v Moskvě za sportovní střelbu) vedl trénink v brokové střelbě na asfaltové holuby. Střílíme rádi a dobře.

Image 8

Firemní článek