+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Okamžitá úspora tepelné energie s aplikací ViCare

29.11.2022 Firma: VIESSMANN, spol. s r.o. Časopis: 7/2022

Letošní topná sezona nezačala vůbec šťastně. Přerušení dodávek zemního plynu z plynovodu Nord Stream 1 eskaluje astronomický růst cen nejen této komodity a celou společností rezonuje bezprecedentní tlak na maximální úspory energií.

Cesta, jak se vymanit ze závislosti na fosilních palivech nebude jednoduchá, levná a už vůbec ne rychlá. I když pro vytápění budov můžeme samozřejmě využít alternativní zdroje energie, rozhodně ne každý si může dovolit investici do tepelného čerpadla nebo fotovoltaiky. Řada zájemců si zároveň musí vzhledem k enormní poptávce a omezeným kapacitám dodavatelů počkat na instalaci takových zařízení i několik měsíců.

Společnost Viessmann proto přichází s inteligentním řešením v podobě aplikace ViCare, díky níž bude cesta ke snížení nákladů na vytápění zase o něco snadnější.

Funkce Comfort & Saving šetří drahou energii

Přední odborníci na vytápění na stránkách tohoto periodika dlouhodobě varují před úplným uzavíráním termostatických ventilů (TRV). V takových případech dochází nejen k rychlému ochlazení otopných těles, ale také k nežádoucímu ochlazení stěn a instalačních předmětů místností. Uzavřením TRV může dojít k narušení hydrauliky otopné soustavy – náhlé změny proudění v otopném tělese jsou pak častou příčinou zvýšené hlučnosti těles.

Aplikace ViCare disponuje funkcí Comfort & Savings1) s lokalizační prvkem Geofencing. Ten jednoduše rozpozná, kdy není nikdo v bytě/domě a automaticky začne regulovat vytápění. Pokud uživatel například na cestě do práce nebo na dovolenou překročí předem navolenou vzdálenost od bytu, vyšle server regulátoru otopné soustavy povel ke snížení teploty. Při návratu se teplota vytápěného prostoru na stejném principu začne opět zvyšovat a při příchodu je obytný prostor již dokonale vytopený. Tak se dá bez zbytečného plýtvání a ztráty uživatelského komfortu dosáhnout výrazných úspor energie.

1 měsíc testování zdarma

Aplikace ViCare je osvědčený nástroj pro koncového uživatele k ovládání otopné soustavy přes chytrý telefon nebo tablet a dá se zdarma stáhnout z aplikace Store (Apple) popř. u Google Play Store(Android). Funkce Comfort & Savings1) je zpoplatněna na bázi měsíční nebo roční platby, první měsíc je možné službu zdarma otestovat. Předplatné se aktivuje a spravuje přes Google Play Store (pro Android) nebo Apple App Store (pro iOS).

Image 0Obr. 1 • Aplikace ViCare

Kompatibilní s mnoha kotli Viessmann

Comfort & Savings se zobrazuje v aplikaci ViCare jako nové okénko – po kliknutí na tlačítko obdrží uživatel informaci, zda funkce Comfort & Savings podporuje jeho otopnou soustavu. Mnoho topných zařízení Viessmann s modulem Vitoconnect (externí nebo integrované) i regulace Vitotronic jsou již s novou funkcí kompatibilní.

Garantovaná bezpečnost dat

Zaměřovací funkce chytrého telefonu se používá výhradně pro Comfort & Savings a garantuje absolutní bezpečnost dat. Uživatele nemůže nikdo lokalizovat. Pro spolehlivý provoz musí funkci využívat co nejvíce uživatelů daného objektu – jen tehdy regulace ví, že jsou v obytném prostoru přítomny ještě další osoby a automaticky optimalizuje průběh vytápění.

Inteligentní termostaty pomáhají snižovat náklady na vytápění

K užívání aplikace ViCare lze pomocí malé investice ještě dodatečně zvýšit úsporu – nejen v domě, ale i v nájemním bytě. Místo běžných termostatů otopných těles lze instalovat inteligentní termostaty ViCare k sofistikovanému regulování teploty jednotlivých místností. Přes funkci „okno otevřeno“ poznají, zda došlo v místnosti k otevření okna, a automaticky tak snižují přívod tepla k otopnému tělesu.
Termostaty ViCare se dají jednoduše instalovat na běžná otopná tělesa. Obyvatelé přes aplikaci ViCare následně získají úplnou kontrolu nad každým otopným tělesem ve svém bytě – i když jsou například v kanceláři nebo na dovolené.

Výhody pro obchodní partnery

  • Dodatečný servis pro propojená zařízení.
  • Monitorování otopné soustavy přes ViGuide.

Výhody pro uživatele

  • Úspory díky automatickému snížení topného výkonu.
  • Vysoká přesnost regulace vytápění.


1) funkce je pro Českou republiku aktuálně v přípravě
Firemní článek