+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

VIESSMANN Vitocal 25x-A: Efektivní řešení pro jedno a dvougenerační domy

21.09.2023 Firma: VIESSMANN, spol. s r.o. Časopis: 4/2023

V souvislosti s ochranou klimatu, snižováním CO2 a stejně tak závislosti Evropy na fosilních palivech, jde ruku v ruce zrychlený přechod k obnovitelným zdrojům energie. Společnost Viessmann proto rozšiřuje výkonovou řadu svých monoblokových tepelných čerpadel řady Vitocal 250 o pět nových výkonů.

Tepelná čerpadla vzduch-voda s novými hodnotami výkonu

V podobě monoblokových systémů Vitocal 250-A a Vitocal 252-A (2,6 až 13,4 kW), které byly uvedeny na trh před dvěma lety, představila společnost Viessmann novou generaci tepelných čerpadel typu vzduch-voda. S přírodním chladivem R290 snadno dosahují výstupní teploty 70 °C, a to i při venkovních teplotách –10 °C. Původní otopná tělesa lze tedy využívat i nadále bez náročné investice do nového podlahového vytápění.

Určeno pro novostavby s tepelným výkonem do 8,0 kW

I v novostavbách s kvalitní tepelnou izolací si nároky uživatelů často žádají vyšší teploty v soustavě, například pro přípravu teplé vody. Pro takové případy jsou nyní k dispozici nové hodnoty výkonu od 2,1 do 8,0 kW (u A7/W35). S jednou z nových venkovních jednotek A04, A06 nebo A08 se kombinuje buď nástěnná vnitřní jednotka Vitocal 250-A, nebo volně stojící kompaktní zařízení Vitocal 252-A s integrovaným 190litrovým zásobníkem teplé vody.

Vyšší výkon pro větší starší budovy

Nové, výkonnější verze s tepelným výkonem až 18,5 kW jsou ideální pro modernizaci otopných soustav v rozsáhlejších starších budovách s vysokou energetickou náročností. Stávající vnitřní jednotky nástěnného zařízení Vitocal 250-A nebo kompaktního zařízení Vitocal 252-A se zde kombinují s venkovními jednotkami A16 nebo A19. Pro topné zatížení vyšší než 20 kW lze pomocí nových funkcí regulace spojit do kaskády dvě zařízení.

Vysoká účinnost, mimořádně tichý chod a rychlá instalace

Jedna věc, kterou mají všechna zařízení řady Vitocal 250-A společnou, je vysoce efektivní využití spotřebované energie. COP (topný faktor) až 5,4 (u A7/W35 podle ČSN EN 14511) zajišťuje nízké provozní náklady: tepelná čerpadla využijí jednu kWh elektřiny a volné teplo z venkovního vzduchu k výrobě více než pětinásobku využitelného tepla pro vytápění a přípravu teplé vody. Vitocal 250-A a Vitocal 252-A lze na přání zákazníka použít také k chlazení objektu v teplých letních dnech. Díky této další výhodě poskytují tyto systémy v domácnosti vysokou úroveň klimatického komfortu po celý rok.

Tepelná čerpadla řady Vitocal 250-A vynikají také velmi tichým chodem. Pokročilá akustická konstrukce řadí čerpadla mezi nejtišší svého druhu. Inovativní ventilátory s inteligentní regulací otáček a dalšími opatřeními pro snížení hluku z venkovních jednotek vyzařují velmi nízké emise hluku – pouze 30 dB(A) na vzdálenost 4 metrů. Emisní směrnice založené na německých technických pokynech pro omezování hluku v obytných oblastech během denního a nočního provozu zůstávají v povoleném maximálním rozsahu, a to i na malých objektech.

Pro úsporu času při instalaci zařízení vyvinula společnost Viessmann systém Hydro AutoControl. Tento patentovaný hydraulický systém zajišťuje, že se tepelná čerpadla během procesu modernizace přizpůsobí téměř všem dostupným otopným soustavám. Výrazně tak eliminuje časovou náročnost instalace, kterou vyžadují jiná tepelná čerpadla. Zařízení jsou například dodávána s již integrovaným a připojeným akumulačním zásobníkem otopné vody, jenž poskytuje energii pro odmrazování. Zabudován je do něj také snímač průtoku, jenž ve spolupráci s obtokovým ventilem udržuje optimální objemový průtok.

Image 1

Energy Management dodává transparentní údaje o spotřebě a nákladech

Vitocal 250-A a Vitocal 252-A lze kdykoli kombinovat s fotovoltaickými moduly Vitovolt a bateriovým úložištěm Vitocharge VX3 (v přípravě). To znamená, že tepelná čerpadla mohou po většinu dne fungovat na elektřinu z vlastní produkce.
Systém řízení energie Energy Management společnosti Viessmann, jenž byl zabudován do aplikace ViCare, zaznamenává všechny toky energie mezi tepelným čerpadlem, bateriovým úložištěm a jakýmkoli wallboxem pro elektromobily a graficky zobrazuje data na displeji chytrého telefonu nebo tabletu. Uživatelé tak mají stálý zdroj transparentních informací o vyrobené a spotřebované energii. Nejdůležitější však je, že systém řízení energie využívají řídicí systémy modulu tepelného čerpadla a bateriového úložiště k zajištění efektivního provozu.

Technické specifikace

  • Výkon: 2,1 až 18,5 kW (v kaskádě až 37 kW).
  • Maximální výstupní teplota: 70 °C (na základě venkovní teploty až –10 °C).
  • Hodnota COP (topný faktor) na základě ČSN EN 14511: až 5,4 (pro A7/W35).
  • Rozměry venkovní jednotky (délka × šířka × výška): 600 × 1144 × 841 mm (2,1 až 8,0 kW), 680 × 1144 × 1382 mm (5,3 až 18,5 kW).
  • Hmotnost: 162 kg (2,1 až 8,0 kW), 253 kg (5,3 až 18,5 kW).
  • Kategorie energetické účinnosti: A+++.

Termín dodání

Vitocal 250-A a Vitocal 252-A s výkonem až 8,0 kW jsou dodávány od dubna 2023. Výkon 5,3 až 18,5 kW a funkce kaskádování budou uvedeny na trh od září 2023.

Firemní článek