+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Energy Management od společnosti Viessmann: účinný způsob, jak šetřit energii

15.12.2023 Firma: VIESSMANN, spol. s r.o. Časopis: 5/2023

Maximalizace využití energie vyrobené z vlastní fotovoltaické elektrárny a zároveň omezení množství elektřiny odebírané z veřejné sítě na absolutní minimum – systém řízení energie Energy Management společnosti Viessmann představuje spolehlivý způsob, jak toho dosáhnout.
Je navržen tak, aby optimalizoval interakci mezi fotovoltaickým systémem a bateriovým úložištěm Vitocharge VX3 s tepelným čerpadlem Vitocal a nabíjecí stanicí pro elektromobily.

Vytěžte maximum z vlastní vyrobené elektřiny

Tepelné čerpadlo Vitocal a bateriové úložiště Vitocharge – jediná věc, kterou mají všechny komponenty systému společnou, je platforma Viessmann One Base. Ta řídicím systémem těchto zařízení umožňuje ideálně využívat systém řízení energie Energy Management pro zajištění účinného provozu. Energy Management také spolupracuje s připojenými tepelnými čerpadly Vitocal vyrobenými po listopadu 2017.

Image 1Obr. 1 • Energy Management společnosti Viessmann optimalizuje toky energie v budově a zajišťuje úsporný a efektivní provoz energetických systémů, které zahrnují tepelné čerpadlo Vitocal, fotovoltaický systém, bateriové úložiště

Systém řízení nabíjení baterií v závislosti na počasí, jenž zahrnuje bateriové úložiště, tepelné čerpadlo a wallbox pro elektromobil, optimalizuje řízení fotovoltaické energie tak, aby bylo dosaženo vysoké úrovně vlastní spotřeby.

Zařízení v domě, která vyžadují napájení (např. tepelné čerpadlo nebo wallbox), může systém řízení energie Viessmann Energy Management flexibilně zapínat nebo vypínat. Tato zařízení využívají v závislosti na dostupnosti elektřinu z bateriového úložiště Vitocharge.

Optimalizace vlastní spotřeby z fotovoltaického systému také umožňuje přeměnit přebytečnou elektřinu například na teplo pro ohřev zásobníku teplé vody nebo, v závislosti na konfiguraci, pro vytápění budovy. Chytré řízení umožňuje uživatelům těžit z vysoké úrovně uživatelského komfortu a snížených nákladů na energii.

Veškeré toky energie na jednom místě

Systém řízení energie Energy Management je zabudován do aplikace ViCare na chytrém telefonu nebo tabletu uživatele a v reálném čase zobrazuje toky energií v budově. Tyto informace zahrnují například hodnoty vlastní vyrobené elektřiny z fotovoltaického systému Vitovolt nebo z bateriového úložiště Vitocharge VX3, popř. údaje o ušetřených emisích CO2. Uživatelé tak mají bezplatný přístup k intuitivnímu a pohodlnému energetickému kokpitu.

Propojení stávajících FV systémů s tepelnými čerpadly

Díky bráně Solar-Log bude brzy možné propojit stávající FV systémy s platformou Viessmann One Base. Brána umožňuje platformě Viessmann One Base v systému rozpoznat komponenty třetích stran a zahrnout je do výpočtů pro řízení energie. To například znamená, že tepelná čerpadla Viessmann mohou být napájena vlastní elektřinou z FVE od jiných výrobců.

Systém řízení energie Energy Management splňuje potřeby uživatelů

Rozsah funkcí nabízených systémem řízení energie Energy Management vyhovuje potřebám celé řady uživatelů. Mezi hlavní výhody patří:

  • Snížené náklady na energie, aniž byste museli slevit z pohodlí.
  • Eventuální další prudké zdražování cen elektrické energie se Vás zásadně nedotkne, vzhledem k omezenému odběru z veřejné sítě.
  • Větší soběstačnost a nezávislost, pokud jde o získávání energie z veřejné sítě.
  • Snížení uhlíkové stopy.
  • Přesné povědomí o tom, kolik energie vyrábíte a jak ji používáte.
  • Ovládání všech komponent pomocí jediné aplikace.

Image 0Obr. 2 • Síťově propojené produkty Viessmann vytvářejí efektivní celek, zatímco systém řízení energie Energy Management pomáhá uživatelům využívat energii a zároveň šetřit zdroje a náklady na vytápění.

Výhody pro obchodní partnery

  • Uvedení do provozu, monitorování a úplný systémový přehled o všech komponentách přes servisní nástroj ViGuide.
  •  Integrované analytické funkce poskytují doporučení pro optimalizaci systému jako celku.
  • Podporovány jsou všechny produkty s platformou Viessmann One Base.
  • Automatické aktualizace zajistí, že budete mít vždy nejnovější verzi.
  • Připojení FV zařízení a střídačů jiných výrobců k platformě Viessmann One Base, a tedy se systémovou technologií Viessmann.

Výhody pro uživatele

  • Bezplatná služba v aplikaci ViCare.
  • Jasně strukturovaný energetický kokpit ukazuje výrobu a spotřebu energie v domácnosti.
  • Vyšší soběstačnost díky chytrému řízení všech komponent.
  • Snížené náklady na energie díky zvýšené spotřebě z vlastní výroby.
  • Rozšíření systému o nabíjecí stanici Viessmann umožňuje solární nabíjení.
Firemní článek