+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Nová inline čerpadla pro obor Technická zařízení budov

22.06.2023 Firma: KSB - PUMPY + ARMATURY s.r.o., koncern Časopis: 2/2023

Jako jeden z vrcholů letošního veletrhu ISH, který se konal ve dnech 13. až 17. března 2023 ve Frankfurtu nad Mohanem, představilo KSB SE & Co. KGaA novou konstrukční řadu plně integrovaných inline vodních čerpadel. Při vývoji inteligentní a vysoce účinné konstrukční řady EtaLine Pro se vývojáři zaměřili nejen na nízkou spotřebu energie, ale také na úsporné využití použitých materiálů.

Vývojářům se podařilo dosáhnout velmi kompaktního designu díky hydraulice určené pro vyšší otáčky. Díky výrazně vyššímu výkonu jednotlivých velikostí je při výrobě těchto čerpadel spotřebováno až o 44 procent méně hliníku, o 49 procent méně šedé litiny, o 68 procent méně oceli a o 73 procent méně mědi než u běžných agregátů.

Magnety instalované v motorech neobsahují žádné vzácné prvky, při jejichž získávání dochází k velkým škodám na životním prostředí. Jedná se totiž o klasické feritové magnety.

Výkony motorů se pohybují v rozsahu od 0,8 do 2,6 kW. Se svým širokým rozsahem napětí 380 až 480 V při 50 nebo 60 Hz je lze používat po celém světě. K tomu přispívá i mezinárodní certifikace výrobků jako CE, UKCA a UR/UL.

Nové agregáty nabízejí vysokou míru spolehlivosti, protože mají řadu funkcí jako např. dynamické řízení, bezsenzorová regulace a provoz více čerpadel a měření množství tepla. Tyto inteligentní funkce umožňují úpravy způsobu jejich provozu nebo úpravu provozních bodů po instalaci čerpadel. Čerpadla používají algoritmus k nastavení průtoku a dopravní výšky tak, aby se jejich pracovní bod posouval podél naprogramované regulační křivky. Díky různým digitálním rozhraním je bez problémů možná integrace do moderních systémů řízení budov.

Image 0Obr. 1 • Nová konstrukční řada EtaLine Pro představuje nejvyšší úroveň vývoje plně integrovaných inline vodních čerpadel (KSB SE & Co. KGaA)

Jen s pěti hydraulickými konstrukčními velikostmi pokrývají tato velmi tichá bloková čerpadla široké pole charakteristik. Nejvyšší průtok je 63,6 metrů krychlových za hodinu a nejvyšší dopravní výška je 42,9 metrů.

Při konstrukci nových řad vývojáři věnovali zvláštní pozornost velmi snadnému servisu. Standardizované mechanické ucpávky a redukované počty variant komponentů zajišťují v případě potřeby (v kombinaci s celosvětovou servisní sítí) rychlou dostupnost nhradních dílů.

Čerpadla a mechanické ucpávky jsou dimenzovány na provozní tlaky do 16 bar. Standardně jsou čerpadla osazena mechanickými ucpávkami pro maximální provozní teplotu až 120 °C, a to v závislosti na aplikaci a čerpaném médiu. Katodický KTL povlak litinového tělesa poskytuje potřebnou ochranu proti korozi.

Technické poradenství, nabídky

Čechy tel.: 241 090 213,
Morava tel.: 585 208 518,
e-mail: support-cz@ksb.com
www.ksb.com/ksb-cz

Firemní článek