+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Úspory energií díky regulaci vytápění IQRC

12.04.2023 Firma: HDL Automation s.r.o.

Rostoucí ceny energií vytvářejí tlak na snížení nákladů na energie, především na vytápění. Udržet si tepelný komfort chtějí i ti se starším teplovodním systémem vytápění, kde nejsou předpoklady pro výměnu zdroje vytápění. Cest k úsporám může být celá řada, ale ne každá je využitelná právě pro starší a rozsáhlé budovy typu školy, nemocnice, administrativní budovy apod.

Image 0Obr. 1 • Magistrát města Prostějov

Prvním a jednoduše realizovatelným krokem se může stát bezdrátová zónová regulace vytápění IQRC. Spotřebu lze regulovat vzdáleně softwarem z PC správce budovy. Bezdrátové termoregulační hlavice, jak je zřejmé z názvu, nemusí být připojeny do elektrické sítě, jsou napájeny bateriemi Lithium Thionyl Chloride. Montují se na otopná teplovodní tělesa a nezávisí na zdroji vytápění, spolupracují s plynovými kotli, tepelnými čerpadly, elektrickými kotli či dálkovým vytápěním objektu teplárnou.

Image 1Obr. 2 • Termostatická hlavice v řezu

Základní výhodou vedoucí k diskutované úspoře energií je, že se vytápí, kdy je potřeba, v místnostech, kde je potřeba, a tak aby bylo dosaženo požadované tepelné pohody. Vytápění se reguluje samo dle nastavených parametrů, samozřejmě pod kontrolou správce budovy, který má oprávnění měnit parametry dle nově vzniklých potřeb. Limitované a dočasné změny můžou provádět rovněž uživatelé přímo v místnosti přes regulační jednotku, jež je zároveň teplotním senzorem i akčním členem pro určený okruh otopných těles. Regulační jednotka je multifunkční, a kromě měření teploty indikuje relativní vlhkost, zvukově a světelně i zdravotně závadné množství CO2 v místnosti.

Podle dosavadních zkušeností z již realizovaných akcí, např. Magistrát města Prostějov, Obchodní akademie Sereď, Základní škola Hořovice nebo Poliklinika Hrabůvka v Ostravě, se náklady obvykle vrátí během tří topných sezon. Úspora se pohybuje v závislosti na zdroji vytápění okolo 30 %.
Vzhledem k současným rapidním nárůstům ceny energií se doba návratnosti u některých investic zkrátila už na dvě topné sezony.

Image 2Obr. 3 • Regulační jednotka s indikací překročené koncentraci CO2

Ještě větších úspor lze dosáhnout v kombinaci s inteligentním řízením budovy neboli systémovou elektroinstalací, např. Buspro či KNX od HDLA. Konkrétním příkladem je regulování ¼ hodinového maxima odběru elektrické energie řízením klimatizace. Systém automatizace budovy včas zaznamená možné překročení závazného odběru elektrické energie a sníží odběr u jiných spotřebičů, v daném případě klimatizačních jednotek. Pokud to charakter využití budovy dovolí, lze regulaci propojit i s osvětlením, stíněním či jinými funkcemi budovy.

Image 3Tab. 1 • Úspory spotřeby tepla – Radnice města Prostějov
Firemní článek