+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Univerzální řešení pro připojení na otopnou soustavu

18.05.2022 Firma: KORADO, a.s. Časopis: 2/2022

Kromě tepelného výkonu, rozměru a ceny, je základním požadavkem při výběru tělesa i způsob jeho připojení na otopnou soustavu. Jelikož šířka současného sortimentu může být pro některé zákazníky nepřehledná, přichází společnost KORADO se zásadní inovací –maximálně univerzálním deskovým tělesem RADIK VKM8.

Proč použít RADIK VKM8?

Toto těleso, z pohledu jeho možného napojení na otopnou soustavu, disponuje 8 připojovacími otvory: 4 pro boční připojení, 2 pro spodní středové připojení a 2 pro spodní pravé připojení. Tělesa bez navařených zadních příchytek lze otočit a vytvořit tak i spodní levé připojení. Model RADIK VKM8 tak pokrývá 4 nejčastěji používané způsoby připojení těles na otopnou soustavu. Dalších 12 způsobů připojení (viz obr. 2) je v praxi méně častých, ale umožňují snížit náročnost montáže ve speciálních případech, které často vznikají při modernizacích. Z pohledu nároků na instalaci nové otopné těleso RADIK VKM8 nic nemění. Stejně jako u ostatních těles v provedení ventil kompakt je uvnitř tělesa RADIK VKM8 integrován osmistupňový regulační ventil s plynule nastavitelnou regulací průtoku, který lze osadit termostatickou hlavicí.

Image 1Obr. 1 • Nejčastěji využívané možnosti připojení těles RADIK VKM8

Image 2Obr. 2 • Rozšiřující možnosti připojení těles RADIK VKM8 na otopnou soustavu

Výhody v praxi

Zavedení nového otopného tělesa RADIK VKM8 znamená výhodu především pro odborníky.

Projektant zvýší svoji jistotu, že omylem nezvolí nevhodnou variantu otopného tělesa z hlediska jeho připojení a usnadní si i vyhledání tělesa v katalogu,respektive v digitální datové základně pro svůj projektový software, včetně BIM, z mnohem menšího počtu variant.

Topenář nebude muset přerušit montáž, když mu ztížené stavební poměry neumožní realizovat zamýšlený způsob připojení tělesa a bez problémů zvolí jiný, stavebním poměrům odpovídající.Prodejce sníží počet objednávaných variant otopných těles od výrobce, sníží si skladové zásoby, objem skladu a přitom bude s nabídkou těles RADIK VKM8 schopen okamžitě reagovat i na poptávku po méně častých způsobech napojení.

Koncový zákazník speciální konstrukci těles VKM8 prakticky nepozná. Nicméně v případě, že pro instalaci tělesa bude optimální méně běžný způsob připojení na otopnou soustavu jednoduše RADIK VKM8-U otočí dle potřeby.

Image 3Obr. 3 • Otopné těleso RADIK PLAN VKM8

Flexibilita pro výměny

Spodní středové připojení těles RADIK VKM8 umožňuje i dodatečnou záměnu typů 20, 21, 22 a 33 bez nutnosti měnit vzdálenost připojovacího potrubí od stěny.Stejně tak není nutné měnit polohu připojovacího potrubí v případě operativní změny výšky nebo délky tělesa.

Image 0Obr. 4 • Při výměně lze s využitím těles RADIK VKM8 a spodního středového připojení zaměnit rozměry tělesa bez nutnosti úpravy připojení. Tato potřeba může vzniknout například při přechodu na jiný zdroj tepla, typicky ze zastaralého kotle na pevná či kapalná paliva na nový nízkoteplotní zdroj.

Sortiment RADIK VKM8

Orientace v sortimentu deskových otopných těles RADIK VKM8, přestože pokrývá i nejméně obvyklé způsoby napojení těles na otopnou soustavu, je zásadně zjednodušena.

V zásadě lze volit tělesa s pevnými zadními příchytkami (RADIK VKM8, RADIK VKM8-L), tedy bez možnosti jejich otočení. Nebo tělesa bez příchytek (RADIK VKM8-U), která lze otočit podle požadavku na levé nebo pravé spodní připojení. Designová řešení nabízejí provedení PLAN a LINE.

Image 4Obr. 5 • Otopné těleso RADIK CLEAN VKM8

Nově je v sortimentu také model RADIK CLEAN VKM8. V případě tohoto modelu se jedná o provedení VENTIL KOMPAKT. Všechny typy jsou bez přídavné plochy, bez mřížky a bočních krytů. Čelní deska není hladká, ale má standardní prolisy. Švové sváry nejsou zakryty lištou. Proto toto těleso najde ideální využití v domácnostech či jiných prostorách, kde je vyšší požadavek na čistotu prostředí a snadnou údržbu, což ocení např. alergici.

Image 5Obr. 6 • Designové varianty těles


Více na www.korado.cz

Zdroj: Ing. Josef Hodboď, TZB-info – podle podkladů KORADO.
Firemní článek