+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Systémová elektroinstalace pomocník nebo překážka?

14.08.2023 Firma: HDL Automation s.r.o.

Použitím standardizovaných systémových instalací se předchází situacím, kdy má každá technologie svůj řídicí systém, který pak velmi složitě, nebo vůbec, komunikuje s ostatními zařízeními. Každé takové zařízení vyžaduje rovněž svoje vlastní ovládání.

Mezi hlavní výhody systémových instalací patří sjednocení ovládání všech, nebo většiny technologií použitých v budově. A technologií v budovách je dnes opravdu hodně od řízení osvětlení, vytápění, klimatizace, stínění až po zavlažování či obsluhu bazénu.

Image 0Ovládání osvětlení

Systémové instalace dokáží zajistit spolupráci jednotlivých technologií v domě, např. nespustí se topení a zároveň klimatizace, vypne se topení při otevření okna, nastavení žaluzií je v kooperaci s rekuperací a slunečním svitem, a tím přináší kromě komfortu, kdy se automatizace stará o chod a souhru uvedených systémů sama, i úspory na energiích.

Image 1Ovládání klimatizace

Další předností systémových instalací je jejich variabilita. Funkčnost systému lze velmi jednoduše softwarově změnit, případně systém rozšířit bez větších stavebních zásahů, což zákazník ocení při různých úpravách domu nebo kompletní změně využití budovy.

Dnes jsou budovy vybaveny velkým množstvím zařízení, běžně velkým počtem svítidel, žaluzií, čidel atd. Systémové instalace pak zajišťují jejich logické propojení nehledě na jejich značný počet. Lze vytvořit tzv. scény pro jednotlivé opakující se situace, kde si nastavíte např. osvětlení, stínění, audio, topení dle svých požadavků. Pro názornost lze uvést scéna Odchod, Párty, Spánek, Kino, Práce, Dovolená. Dané scény se mohou spustit automaticky na základě definovaného podnětu nebo uživatelsky pomocí ovladače.

Image 2Ovládací panely iFlex

Závěrem lze říci, že přes téměř neomezené možnosti těchto systémů, o jejich úrovni a rozsahu rozhoduje vždy zákazník a je pouze na něm, co do systému automatizace zapojí, jak se bude chytrá budova chovat. Pro někoho je právě přemíra automatizace faktorem odrazujícím. Technologie mají sloužit, ne obtěžovat.

Pokud vás systémová elektroinstalace neboli chytrý dům zaujal, více naleznete na www.hdl-automation.cz, společnost HDL Automation s.r.o.

Firemní článek