+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Soutěž o nejúspornější a nejunikátnější instalaci tepelného čerpadla

13.12.2023 Autor: Ing. Marek Bláha Firma: IVT Tepelná čerpadla s.r.o. Časopis: 5/2023

Která instalace tepelného čerpadla je nejúspornější, a která technicky nejunikátnější? Na to odpověděla odborná porota v soutěži Tepelné čerpadlo roku 2023. Soutěž vyhlásila společnost IVT Tepelná čerpadla a mohly se do ní přihlásit všechny instalace partnerů společnosti od roku 1991.

Image 0Obr. 1 • V Sonnentoru jsou tepelná čerpadla součástí prohlídkové trasy

Z desítek přihlášených projektů odborná porota vybrala vítěze v kategoriích Nejúspornější instalace a Nejunikátnější instalace tepelného čerpadla. Zároveň zvolila deset nejzajímavějších instalací pro hlasování veřejnosti.

V kategorii Nejunikátnější instalace vyhrála ZOO v Ústí nad Labem, kde již od roku 2004 zajišťují vytápění tepelná čerpadla IVT o výkonu 965 kW, odebírající teplo z 515 m hlubokého geotermálního vrtu.Porotu zaujalo skvělé využití lokálního zdroje energie a neobvyklé řešení rozvodu tepla, které do té doby u nás nebylo nikdy využito.

Na druhém místě se umístila instalace v brněnském hudebním klubu SONO, kam se vejde až 1200 návštěvníků a kde tepelná čerpadla s výkonem 126 kW dokáží zužitkovat teplo produkované tančícími hosty klubu a opětovně ho využít pro ohřev vody a vytápění hotelové části budovy. Třetím oceněným se staly instalace v saunových světech SAUNIA, kde tepelná čerpadla ochlazují přehřáté prostory nad saunami a zároveň chladí ochlazovací bazének, vodu pro výrobník ledu a ohřívají velké množství teplé vody pro návštěvníky.

Image 1Obr. 2 • SONO využívá tepla návštěvníků tzv. Bodyheating

Mezi nejúspornějšími instalacemi zvítězilo vysokoteplotní tepelné čerpadlo pro přípravu teplé vody Sanden, které při náhradě plynového kotle v budově TIZIA uspořilo 93 % energie pro její ohřev. Druhou oceněnou se stala instalace v pasivní administrativní budově Otevřená zahrada, kombinující tepelná čerpadla IVT s vrty a aktivací betonového jádra budovy. Třetí pak bytové domy v Maloměřicích, kde díky kombinaci vrtů, pasivního chlazení ve stropech a nízkoteplotního podlahového vytápění platí obyvatelé přibližně o 85 % méně za energie než u sousedních budov připojených k centrálnímu zásobování teplem.

Mezi instalacemi nominovanými pro hlasování veřejnosti se objevilo mimo jiné vytápění hradu Švihov teplem z vodního příkopu, Golf resort Kunětická hora s plošným kolektorem zabírajícím 15 000 m2 umístěným pod golfovým hřištěm, nebo instalace tepelných čerpadel IVT s vrty ve společnosti SONNENTOR v Čejkovicích. U tohoto známého výrobce čajů a koření tepelná čerpadla slouží i jako součást prohlídkové trasy ukazující zodpovědný přístup této společnosti k trvale udržitelné výrobě.

Image 2Obr. 3 • Hrad Švihov získává teplo z vodního příkopu již 25 let

Soutěž Tepelné čerpadlo roku ukázala spoustu zajímavých aplikací tepelných čerpadel, ojedinělých i na evropské úrovni. Zároveň ukázala, že správně navržené tepelné čerpadlo, napojené na vhodnou nízkoteplotní otopnou soustavu, dokáže oproti klasickým zdrojům tepla dosahovat překvapivě vysokých úspor energie, které znamenají nízké emise a platby za teplo od uživatelů staveb.

Všechny vítězné a nominované projekty najdete na www.cerpadla-ivt.cz

Firemní článek
Související produkty
Související časopisy