+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Sifony patří do zdi

18.11.2020 Firma: VIEGA s.r.o.

Klasický odvod vody z umyvadla, dřezu nebo třeba z pračky je nutnou součástí sanitárního prostoru a měl by být vždy řešen přes sifon z důvodu zamezení šíření nežádoucích pachů z kanalizačního potrubí. Odtokové sifony jsou tedy nezbytným vybavením každé koupelny, to příliš ovlivnit nemůžeme. Můžeme ale vybírat vhodný design a provedení odtokového tělesa.

Pokud je součástí umyvadla či dřezu i nábytek, ve kterém bude sifon schovaný, můžeme klidně volit plastové provedení. Klasickým a nenáročným řešením je tzv. flexi hadice, která se vytvaruje do tvaru písmene S, čímž nahrazuje zápachovou uzávěru v sifonu. Toto řešení je ale dosti rizikové, protože reálně hrozí prasknutí této hadice, např. při častém používání agresivních chemických čističů odpadů. Častým problémem je také protržení, pokud je v okolí sifonu polička nebo šuplík pro odkládání věcí. Další nevýhodou je silné znečištění odpadní hadice, které je díky záhybům odtoku nevyhnutelné. Spolehlivějším řešením je použití sifonu z tvrzeného plastu, ale ani to není esteticky moc přitažlivé.

Image 1Obr. 1 • Moderní instalace se bez podomítkových odpadních sifonů nemohou obejít.

Pokud je odtok přiznaný, vždy doporučujeme volit kovové a tvarově elegantní provedení nebo ještě lépe rovnou podomítkovou variantu, která se téměř celá instaluje do zdi. Takový sifon působí moderně a minimalisticky a navíc má výhodu, že nezabírá v místnosti žádný prostor. Pod umyvadlo pak můžeme dát netradiční kus nábytku nebo např. pračku umístit rovnou ke stěně. Řešení je také velmi vhodné pro invalidy.

Image 2Obr. 2 • Více místa, snadná údržba, nadčasový design i v technických místnostech. Podomítkové sifony Viega.

Zápachový uzávěr je zde zcela schován ve zdi pod obkladem, a sanitární předmět se k němu pouze připojí jednoduchým designovým nerez obloukem. Sifon je plně přístupný k čištění pod krycí rozetou, je spolehlivě funkční s vysokou hladinou zápachové uzávěry, a nezabírá ani centimetr prostorového místa. Je až s podivem, jak málo je tato designová a praktická varianta odvodu vody aplikovaná v praxi. Přitom moderní koupelny, prádelny a kuchyně by měly být v projektech automaticky vybavovány podomítkovými odvodňovacími sifony, podobně jako jsou ve zdech schovány všechny ostatní zdravotechnické instalace.

fotodokumentace: Viega
tisková informace


O společnosti:

Viega patří k předním výrobcům instalační techniky. Se svou lisovací a spojovací technologií kovového potrubí pro sanitární produkty a vytápění je Viega jedničkou na světě. Více než 4000 zaměstnanců, přes 17 000 výrobků a rozmanité servisní služby každý den v celém podniku splňují jasně definované nároky s heslem „Kvalita je všechno“. Na trvalém úspěchu společnosti se pracuje v deseti pobočkách. Výroba je soustředěna do čtyř výrobních závodů v Německu. Speciální řešení pro jednotlivé lokální trhy vznikají v závodě McPherson (Kansas/USA), podnik ve Wuxi (Čína) a Sanand (Indie). Nejdůležitější je pro společnost Viega především výroba instalační techniky. Sortiment nachází rozmanité možnosti využití, například v technickém vybavení budov, infrastruktuře, průmyslových zařízeních nebo stavbě lodí. Rodinný podnik Viega byl založen roku 1899 v Attendornu v Německu a již od 60. let se začal prosazovat na mezinárodním trhu. V současnosti se produkty Viega používají na celém světě. Zboží je na jednotlivých trzích distribuováno převážně prostřednictvím odborných velkoobchodů.

Firemní článek