+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

S.A.W.E.R. získal ocenění za naplňování cílů udržitelného rozvoje OSN

15.10.2022

Asociace společenské odpovědnosti udělila Cenu SDGs technologii S.A.W.E.R., která samostatně vyrábí vodu ze suchého pouštního vzduchu pouze s využitím solární energie. Zařízení vyvinuté Univerzitním centrem energeticky efektivních budov ve spolupráci s Ústavem techniky prostředí Fakulty strojní ČVUT v Praze uspělo v kategorii Inovace, technologie a energie.

Image 1Obr. 1 • Tomáš Matuška s manželkou Hanou Matuškovou

Technologie S.A.W.E.R. dokáže získat ze vzduchu vodu pro lidskou spotřebu nebo zavlažování rostlin, a to i v extrémně suchém a horkém klimatu. Energii pro svůj provoz získává ze slunečního záření prostřednictvím fotovoltaických kolektorů. Díky bateriovému úložišti navíc může dále pracovat, i když slunce nesvítí. Zařízení je proto vhodné například pro využití humanitárními organizacemi nebo armádními složkami v odlehlých oblastech bez připojení na vodárenskou nebo energetickou infrastrukturu. 

Denně v poušti vyrobí od stovek litrů po jednotky krychlových metrů vody. Má tak potenciál doplnit její přírodní zdroje, případně je zastoupit v místech, kde vůbec nejsou. Pokud je navíc S.A.W.E.R. připojený na elektrickou síť, jeho produkce vody je oproti provozu v autonomním režimu zhruba dvojnásobná a ve srovnání s běžnými čistě kondenzačními jednotkami dokonce osmkrát vyšší.

Image 0Obr. 2 • S.A.W.E.R.

V letošním ročníku Cen SDGs, které od roku 2017 uděluje Asociace společenské odpovědnosti, zaujal S.A.W.E.R. nejen jako technologická inovace. Soutěž klade důraz na propagaci a naplňování cílů udržitelného rozvoje Organizace spojených národů neboli SDG, ve zkratce z anglického „Sustainable Development Goals“. V kategorii Inovace, technologie a energie proto byla hodnocena nejen technická vyspělost soutěžních projektů, ale i jejich šetrnost k přírodě a celkový přínos pro udržitelný rozvoj naší planety a kvalitu života lidí.   

„Je to příjemná odměna za naši tvrdou práci a velmi významné ocenění, kterého si opravdu vážíme a děkujeme za ně. Je to další důkaz, že i malé výzkumné centrum v České republice umí vytvořit špičkovou technologii, která může být přínosem celému světu,“ říká vedoucí výzkumného týmu docent Tomáš Matuška. Jeho slova potvrzuje také ocenění pro nejlepší inovaci, které letos v březnu S.A.W.E.R. získal v tvrdé konkurenci několika tisíc exponátů na světové výstavě EXPO ve Spojených arabských emirátech.

Gratulujeme!

Z tiskové zprávy UCEEB