+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Řídit celý dům anebo jen topení

10.12.2021 Firma: HDL Automation s.r.o.

Regulátor topení zabudovaný do ovladače osvětlení, nastavení z mobilu přes aplikaci, všechno v jednom – to je systém Buspro značky HDL, systém, který uřídí budovu o 20 podlažích stejně jako jediné topení v malé garsonce, vždy za korektní cenu.

Jak je to možné? Buspro je systém, jehož všechny komponenty, ovladače na stěnách, čidla, akční členy v rozvaděči aj. spolu komunikují po sběrnicovém kabelu. Jde tedy o řídící systém distribuovaný, kterých je v záplavě jiných jako šafránu. Systém nemá centrální řídící jednotku, protože je distribuovaný (viz obr. 1), proto se neprogramuje ale nastavuje parametrizací, což zpřístupňuje jeho použití i elektroinstalatérovi bez praxe v programování.

Image 1Obr. 1 • Sběrnicový systém Buspro

Obvyklejší jsou systémy s centrální řídící jednotkou. Chudší nabídka ve značkách systémů distribuovaných je totiž dána podstatně vyššími nároky na vývoj, ovšem distribuované systémy elektroinstalatérovi i uživateli přinášejí výhody spočívající ve spolehlivosti, maximální variabilitě a také v už zmíněném snadném nastavování.

Díky zmíněné modularitě lze v Buspro sestavit regulátory topení od minimálním rozsahu jednoho vytápěného prostoru do desítek. Podívejme se na možnosti stavebnice Buspro z hlediska regulace topení. Základním modulem je šestinásobný regulátor topení HDL-MFH06.432. Ten umožňuje připojit 13 senzorů teploty, pro každý kanál (vytápěný prostor) 2 senzory, třináctý je určený pro venkovní teplotu.

Image 2Obr. 2 • Šestinásobný kontrolér topení HDL-MFH06.432

Funkce topení je dále podporována řadou dalších vlastností celé stavebnice, z nichž zejména následující. Každý ovladač Buspro na zeď (vypínač) obsahuje teplotní senzor a naměřenou teplotu sdílí po celé sběrnici. Ovladače Buspro vybavené displejem, viz např. Granite Display na obrázku, obsahují stránku k nastavení topení, viz obr. 3. Kromě viditelného rozhraní však obsahují také PI regulátory, v případě Granitu Display jich je v ovladači implementováno osm.

Image 3Obr. 3 • Multifunkční ovladač na zeď Granite Display

Jako příklad uvedeme nedávno dokončený RD v Olomouci, kde Buspro bylo použito jen k regulaci topení. Výčet prvků je minimalistický:

  • Zdroj: 24 V
  • Ethernetové rozhraní: HDL-MBUS01IP 431
  • Ovládací panel: Granite Display
  • Šestinásobný regulátor topení: HDL-MFH06 432
  • 6 ks digitální čidla

Ethernetové rozhraní je použito, aby zajistilo připojení regulátoru k internetu, což následně umožňuje ovládaní topení nejen z nástěnného panelu ale i na dálku přes aplikaci HDL ON pro mobilní telefony Android a iPhone. Aplikaci i její provoz poskytuje výrobce zdarma, viz obr. 4.

Image 4Obr. 4 • Aplikace pro dálkové ovládání HDL ON Multifunkční ovladač na zeď Granite Display

Na závěr krátké připomenutí systému Buspro značky HDL pro automatizaci budov, který je na českém trhu řadu let. Podstatným rysem systému je stavebnicové řešení, které snižuje náklady na nezbytné minimum a dále jednoduchost nastavení. Buspro bylo vyvinuto s ohledem na potřeby odborníka v oboru elektrických instalací který nemá ani čas ani úmysl se pouštět do studia programování, a proto systém omezuje požadavky na nastavení na minimum. Buspro přitom zajistí i pokročilé funkce instalace požadované uživatelem. Průměrně kvalifikovaný elektromontér, za předpokladu běžné orientace v OS Windows, je schopen nasazovat Buspro do svých realizací po jedno až dvoudenním školení, které český distributor tohoto systému (HDL Automations.r.o) nabízí zdarma.


O výrobcích HDL Buspro více na https://b2b.hdl-automation.cz/cz a https://www.hdl-automation.cz/

Firemní článek