+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Přístup zdarma do databáze českých technických norem pro studenty technických vysokých školstudenty technických vysokých škol

07.06.2021

Česká agentura pro standardizaci (ČAS) nově nabízí studentům technických vysokých škol zdarma přístup do on-line databáze českých technických norem (ČSN) a souvisejících technických informací. Organizace, která má ze zákona na starosti distribuci ČSN, tak může učinit díky podpoře ze strany Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO).

Image 1

Řeší se tak dostupnost českých technických norem pro studenty technických fakult, kteří je potřebují pro studium i pro budoucí práci. Právě při studiu se mladí lidé učí s normami pracovat, plnohodnotný bezplatný přístup do databáze jim tak významně usnadní život.

„Dříve mohli studenti využívat přístup do databáze ČSNonline prostřednictvím některých veřejných, univerzitních a dalších knihoven a studoven. To se však spolu s loňským uzavřením těchto zařízení v kontextu s koronavirem změnilo. Pro mnoho studentů to znamenalo řadu komplikací zejména při zpracovávání závěrečných prací. Protože školy neměly alternativní řešení, on-line komerční přístup do technických norem si museli platit sami studenti. MPO a ČAS se rozhodly situaci změnit a vstup zdarma do ČSNonline pro studenty techniky umožnit.“ říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Náměstek ministra průmyslu a obchodu Jan Dejl, který má oblast standardizace na starosti, upřesňuje: „Bezplatný přístup do on-line databáze českých norem pro studenty technických fakult je zcela konkrétním příkladem podpory technického vzdělávání, tedy jedné z priorit MPO. Jsem moc rád, že se i v této nelehké době podařilo na danou věc zajistit finance a pevně věřím, že to studenti náležitě využijí.“

Projekt je určen pro všechny vysoké školy technického typu, tedy pro cca 65 000 studentů.

Demoverze přístupu do bibliografické databáze s náhledy, bez plných textů norem, je dostupná na http://seznamcsn.agentura-cas.cz/.

Zdroj: MPO