+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

PŘEHLEDNĚ: Strop cen energie pro firmy

06.01.2023

Dne 2. 11. 2022 došlo k novelizaci nařízení o stanovení cen elektřiny a plynu v mimořádné tržní situaci, tedy tzv. zastropování cen elektřiny a plynu na rok 2023. Cenový strop se bude vedle domácností a veřejného sektoru týkat i řady podnikatelských subjektů, a to zejména těch klasifikovaných jako malé a střední podniky (MSP), jejichž definice vychází z aktuálně platných pravidel veřejné podpory.

Velké podniky mohou mít zastropovány pouze dodávky elektřiny z nízkého napětí a maloodběru plynu.Svazu průmyslu a dopravy ČR se podařilo prosadit, aby u MSP nebyla stropovaná cena plynu omezena velikostí odběru a strop se týkal všech MSP. Byla tedy zrušena podmínka, aby byl zákazník v plynárenství zařazen do kategorie střední odběratel (do 4200 MWh). Maximální cena plynu se má uplatnit na 80 % nejvyšší měsíční hodnoty odběru plynu v odběrném místě zákazníka, který je malým nebo středním podnikatelem, bez ohledu na kategorii odběru.

Zároveň byly novelou upraveny situace pro firmy bez historie odběru či rozšiřující výrobu. Původně totiž nařízení dostatečně neřešilo MSP, které například nově vznikly či firmy, kde dochází k rozšiřování apod. Původně vymezený práh 80 % spotřeby nejvyšší měsíční hodnoty za posledních 5 let tak například u nově vznikajících firem mohl paradoxně pokrývat pouze jednotky procent reálné spotřeby.Nově je upraven postup tak, že pokud v daném měsíci je skutečná spotřeba vyšší než za referenční měsíc z posledních 5 let, pak se počítá 80 % ze skutečné spotřeby. Jde o řešení v případech, kdy v odběrném místě není srovnatelný odběr elektřiny nebo plynu za předchozí období. Navrhované doplnění tak reaguje především na situace, kdy v odběrném místě dochází např. k rozšíření výroby nebo jiné ekonomické činnosti zákazníka a z toho důvodu k výrazné-mu navýšení spotřeby v porovnání s předchozími srovnatelnými obdobími.

Image 0
 

U elektřiny jde o zastropování ceny dodávek:

  • pro všechna odběrná místa z napěťové hladiny nízkého napětí (NN), včetně všech podniků (MSP i velkých), do výše 100 % spotřeby;
  • pro odběrná místa pro napájení elektrické trakce (železnice, tramvaje, trolejbusy, metro) na napěťové hladině vysokého (VN) a velmi vysokého napětí (VVN) do výše 100 % spotřeby;
  • na odběry v odběrných místech na napěťové hladině VN a VVN veřejných zadavatelů (podle zákona o zadávání veřejných zakázek), vládních institucí, škol, poskytovatelů zdravotních služeb (nemocnic), poskytovatelů sociálních služeb, provozovatelů vodovodů a kanalizací, sportovních organizací a některých poskytovatelů veřejných kulturních služeb do výše 100 % spotřeby;
  • na odběry v odběrných místech z napěťové hladiny VN a VVN pro MSP do výše 80 % z nejvyšší měsíční hodnoty spotřeby v daném měsíci za posledních pět let (případně dle úpravy uvedené výše). 

Cena za dodávku elektřiny (jako komodity) byla stanovena ve výši 5 Kč/kWh bez DPH. Stálý měsíční plat za dodávku elektřiny byl stanoven jako 130 Kč/odběrné místo za měsíc (poplatek za odběrné místo bez ohledu na spotřebu).

U plynu jde o zastropování ceny dodávek:

  • pro domácnosti a veškerého ostatního maloodběru (do 630 MWh/rok v odběrném místě) do výše 100 % spotřeby;
  • pro veřejné zadavatele, vládní instituce, školy, poskytovatele zdravotnických služeb (nemocnice), poskytovatele sociálních služeb, provozovatelů vodovodů a kanalizací, sportovních organizací a některých poskytovatelů veřejných kulturních služeb do výše 100 % spotřeby;
  • části dodávky plynu na výrobu tepla pro subjekty s licencí do výše 100 % spotřeby plynu pro výrobu tepla dodaného do rozvodného tepelného zařízení;
  • části dodávky plynu na výrobu tepla v odběrném místě zákazníka, ve kterém je instalována domovní kotelna nebo zdroj tepelné energie pro výrobu tepelné energie pro jeden objekt jednoho zákazníka;
  • pro MSP do výše 80 % z nejvyšší měsíční hodnoty spotřeby v daném měsíci za posledních pět let (případně dle úpravy uvedené výše) a s podmínkou, že nesmí vyrábět z plynu elektřinu.

Cena za dodávky plynu (komodity) byla stanovena ve výši 2,5 Kč/kWh bez DPH. Stálý měsíční plat za dodávku plynu/elektřiny se stanoví ve výši 130 Kč/odběrné místo za měsíc.

Cenový strop se týká cen v roce 2023, tedy od 1. ledna 2023 do 31. prosince 2023. Dodavatelé jsou povinni do 30 dnů po vyhlášení nařízení vlády zákazníkům odebírající elektřinu z nízkého napětí nebo s roční spotřebou plynu do 630 MWh zaslat nový předpis zálohových plateb.

Byť se podařilo vyřešit dílčí problematické body (MSP s většími odběry plynu atp.), takto omezené zastropování není dostatečným řešením, je třeba vyřešit i velké firmy. I proto Svaz nadále požaduje řešení cen i pro velké firmy, a to opatřeními na evropské i národní úrovni. V tomto Svaz, KZPS, HK ČR dále ve spolupráci s ÚV, MPO a vybranými experty pokračuje v hledání řešení. Bez rychlého vyřešení Svaz varuje před vážnými negativními dopady na ekonomiku.

Zdroj: SPČR, foto: Floriánova huť, www.florianovahut.com