+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Použití nerezových trubek a lisovacích fitinků z nerezové oceli AISI 316L ve slaném (mořském) prostředí / mořského aerosolu.

30.03.2021 Autor: Miroslav Kotrouš Firma: IVAR CS spol. s r.o.

Použití instalatérských systémů v oblastech s mírnou slaností?
Trubky IVAR.IVINT a lisovací fitinky IVAR.IVN z nerezové oceli AISI 316L mají díky vynikajícím vlastnostem nerezové oceli AISI 316L i vynikající odolnost vůči tomuto typu koroze.

Seznamte se komplexně s těmito vítěznými vlastnostmi.

Důležitá informace:

Trubky a lisovací fitinky systému IVAR.INOX z nerezové oceli AISI 316L lze použít v prostředích s mírnou slaností. Nemohou být používány k přepravě slané vody (a mořské vody). Pro tuto aplikaci musí být použit systém s lisovacími fitinky z materiálu Cupronickel (CuNiFe).

Pro aplikace v námořním sektoru jsou nerezové trubky a lisovací fitinky systému IVAR.INOX certifikovány podle standardizovaných norem R.I.N.A. a ABS (American Bureau of Shipping).

Ocele jako je AISI 316L se nazývají „nerezové", protože v oxidační atmosféře (vzduch a voda) vytvářejí na povrchu ochrannou oxidační vrstvu jevem nazývaným „samopasivace”.

Samopasivace je „dynamický” fenomén. Pokud je vytvořená oxidační vrstva odstraněna nebo poškozena, za správných podmínek se opětovně „automaticky” obnovuje.

Image 1

Co je slaná koroze?

Koroze, která se vyskytuje na kovových slitinách a je způsobena přítomností chlorových iontů, se nazývá „důlková koroze”. Jedná se o druh korozního napadení, které se projevuje spíše zvýšeným počtem individuálních míst, než jeho rostoucí plochou.

Image 2

Koroze způsobená námořním aerosolem se projevuje především v místech, která jsou trvale vystavena kontaktu s mořskou vodou. Ve skutečnosti samotná přítomnost iontů chloru nestačí k tomu, aby vyvolávaly důlkovou (bodovou) korozi.

Které prvky činí nerezovou ocel AISI 316 a AISI 316L tak odolnou proti korozi?

Je to molybden, obsažený v nerezové oceli AISI 316 AISI 316L, který zvyšuje odolnost materiálu vůči elektrolytické korozi způsobenou chloridy (zvýšením stability pasivní vrstvy). Díky tomu jsou tyto dvě oceli obzvláště odolné korozi v prostředích s přítomností roztoků obsahujících ionty chloru, zejména pak v případě trvalých instalací v oblastech s blízkostí moře (a tedy i v námořních aplikacích).

Image 3

Nikl zvyšuje odolnost proti štěrbinové korozi, která je typická pro prostředí v blízkosti moře a zvyšuje vlastnosti materiálu v oblasti vynikající tažnost a odolnosti.

Další prvky, jako je fosfor, dusík a křemík mají tendenci harmonizovat celou sloučeninu.

Proč má nerezová ocel AISI 316L potenciálně lepší odolnost proti korozi než nerezová ocel AISI 316?

Nerezová ocel AISI 316L se liší od AISI 316 sníženým obsahem uhlíku, takže chrom přítomný ve slitině v kombinaci s uhlíkem má menší možnost tvorby karbidů chromu. Volný chrom, jinými slovy chrom nekombinovaný s uhlíkem, vytváří pasivační oxidační vrstvu, která zajišťuje ochranu proti korozi.

Image 4

I přes nespornou kvalitu, není nerezová ocel AISI 316L používaná při výrobě trubek a lisovacích fitinků systému IVAR.INOX zcela odolná, ale je pouze jednou z odolnějších ocelí v kontaktu s mořským aerosolem.

Pokud hledáte materiál zcela vhodný a kompatibilní pro kontakt s mořskou vodou, zvolte systém lisovacích fitinků z materiálu CuNiFe.

Firemní článek