+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Podívejte se do tepelných čerpadel hlouběji

01.06.2022 Autor: Ing. Marek Bláha Firma: GT Energy s.r.o. Časopis: 2/2022

Tepelná čerpadla všichni znají, ale málokdo jim opravdu do hloubky rozumí. Tím nemyslíme princip, na kterém pracují, ale spíše jak se chovají v provozu a jak jejich hydraulické zapojení a způsob regulace ovlivňuje spotřebu elektřiny. Proto vznikla unikátní série odborných přednášek BLESKOVÁ NALEJVÁRNA, která jednoduchou a srozumitelnou formou vysvětluje, jak tepelná čerpadla využívat správně a jak se vyvarovat nejčastějších chyb při jejich návrhu.

Seriál specializovaných online přednášek je určen pro projektanty vytápění, energetické specialisty, instalační firmy, ale i zvídavé zájemce o tepelné čerpadlo. Garantem odbornosti jsou autoři webu projektuj-tepelná-čerpadla.cz, kteří získali zkušenosti s technologií tepelných čerpadel během 28 let projektování, instalování a servisování více než 23 tisíc tepelných čerpadel různých značek.

Image 0

Přednášky jsme nazvali BLESKOVÁ NALEJVÁRNA, protože jsou velmi krátké (jen 20 až 30 minut) a vždy řeší jen jedno vybrané zajímavé téma. Tento formát přednášek NEPLÝTVÁ VAŠÍM ČASEM a bleskově se tak dostanete k informacím a podkladům, které jinde nenajdete. V prvních čtyřech dílech jsme se věnovali těmto důležitým tématům:

Jak správně dimenzovat tepelná čerpadla vzduch-voda

Víte proč, a od kdy, funguje inverterové tepelné čerpadlo stejně jako čerpadlo s on/off kompresorem a co při tom hrozí? Kde mají vzduchová tepelná čerpadla cenový skok a jak to ovlivňuje jejich dimenzování? Jaké je ideální pokrytí výkonu u vzduchových čerpadel a proč?

Jak navrhovat tepelná čerpadla, když je elektřina drahá

Proč v jednom domě platí za provoz tepelného čerpadla o 50 % více než v jiném, stejně velkém? Jaké chyby v projektu vedou k vysoké spotřebě elektřiny? O kolik je úspornější zemní čerpadlo oproti vzduchovému? Může jeden topný žebřík v koupelně prodražit provoz domu o 70 %?

Jsou čerpadla země-voda lepší, horší, nebo stejná jako nejmodernější vzduchová?

Proč mají zemní čerpadla o 30 % nižší spotřebu elektřiny, ale z energetického štítku to není poznat? Jak jsou zemní čerpadla diskriminovaná oproti vzduchovým? Proč montážní firmy preferují systém vzduch-voda, i když to pro zákazníka není vždy výhodné?

Jak navrhovat tepelná čerpadla vyšších výkonů úsporně a bez projekčních chyb

Proč se ve velkých budovách více využívají zemní čerpadla s vrty? Existují, nebo neexistují kvalitní vzduchová čerpadla vyšších výkonů? Jak fungují hybridní zdroje tepla? V jaké části projektu dělají projektanti velmi často zásadní chybu? Kdy využít vysokoteplotní tepelná čerpadla s výstupní teplotou 90 °C?

Přednášky zaznamenaly obrovský zájem odborné veřejnosti a překvapivě i mnoha zájemců o tepelné čerpadlo, kteří stáli před rozhodnutím, jaký systém čerpadel zvolit a jak je správně zapojit do systému. Proto jsme se rozhodli zveřejnit videozáznamy z přednášek a poskytnout tyto přednášky i ke stažení.

Všechny přednášky z cyklu BLESKOVÁ NALEJVÁRNA snadno najdete na webu www.protc.cz v záložce „ŠKOLENÍ“

Image 1

Firemní článek