+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Plynaři chtějí pomoci k záchraně soustavy centrálního zásobování teplem

09.02.2021

Malé teplárny bojují o život a plynaři jim chtějí pomoci.

Český plynárenský svaz (ČPS) proto připravil on-line informační centrum, které nabízí podporu při přechodu z vytápění uhlím na ekologický zemní plyn. Majitelé a provozovatelé tepláren naleznou na webu plynoveteplarny.cz návod, jak postupovat, aby splnili přísné emisní limity a vyplatilo se jim zajišťovat centrální zásobování obyvatelstva teplem i po roce 2023.

„Zejména pro menší teplárny je doslova za minutu dvanáct. Aby stihly přechod na ekologičtější zdroje energie, musí začít jednat. Nový web jim pomůže získat potřebné kontakty a informace. Třeba takové, že zbývají pouhé dva týdny pro předložení projektových záměrů na získání podpory z prostředků Modernizačního fondu,“ upozornila Lenka Kovačovská, výkonná ředitelka ČPS, a dodala: „Cenný je i přehled informací z našeho semináře, na kterém ministr průmyslu a obchodu Havlíček přislíbil teplárnám investiční i provozní podporu z různých fondů ve výši téměř 45 miliard korun.“

Web plynoveteplarny.cz je určen zastupitelům měst a obcí, majitelům či manažerům tepláren a energetickým specialistům. Shrnuje argumenty pro využívání zemního plynu, informuje o dotacích, ekonomice, ekologii či bezpečnosti provozu. Popisuje rovněž správný postup a náležitosti přechodu teplárny na zemní plyn a nabízí informace týkající se jeho obchodování a skladování.

Takzvaná Zelená dohoda pro Evropu předjímá snížit emise skleníkových plynů do roku 2030 o 55 % oproti roku 1990. Podle studie mezinárodní poradenské firmy McKinsey z října loňského roku by měla více než polovinu objemu tohoto poklesu emisí zajistit právě změna zdrojů v sektoru energetiky a teplárenství. Zatímco nyní využívají teplárny v České republice k výrobě zemní plyn zhruba z jedné čtvrtiny a více než 60 % tepla vyrábějí z uhlí, během několika let by se měl podíl zemního plynu nejméně zdvojnásobit. Modernizace teplárenských soustav by měla v kombinaci se zemním plynem a technologií kogenerace přispět v budoucnosti mimo jiné k vyrovnávání výkyvů dodávek elektřiny z obnovitelných zdrojů.

Image 1

Z tiskové zprávy