+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

OPOP rozšiřuje nabídku kotlů na dřevo

17.06.2022 Firma: OPOP s. r. o. Časopis: 3/2022

Poptávka po kotlích na biomasu je v posledních měsících enormní a je jisté, že zájemn zákazníků bude pokračovat. Společnost OPOP proto přichází s rozšířením své modelové řady kotlů na dřevo. Na své si přijdou zájemci o větší výkon.

Kotle na dřevo H4EKO-D jsou oblíbenou stálicí v nabídce. Vynikají svou vysokou účinností 90 %, velkou násypnou šachtou a přitom malými rozměry. Dosud si zákazníci mohli vybírat ze třech možností výkonu od 16 do 25 kW. Ke stávajícím výkonům nyní výrobce přidává další čtyři varianty – 35, 42, 49 a 55 kW, které budou na trhu v druhé polovině letošního roku.

Image 0

Vyšší výkon pro větší objekty

Nové zplynovací kotle najdou své místo především ve středně velkých a rozlehlých rodinných domech či rekreačních prostorách. „Kotle na dřevo s vyššími výkony dosahují výborné účinnosti až 90 %, takže výrazně šetří spotřebu paliva. Zajišťují dokonalé spalování s maximální efektivností,“ popisuje Ing. Roman Boczek. Přikládat lze polena dlouhá až 53 centimetrů, což šetří čas s přípravou dřeva i peníze při nákupu paliva.

Chytré technologie usnadňují provoz

Kotle H4EKO-D obsahují elektronickou řídicí jednotku, která ovládá proces spalování a také všechny další prvky otopné soustavy. Díky tomu není třeba vynakládat další finance za řízení topného okruhu v domě včetně přípravy teplé vody.

Aby měl majitel přehled o chodu kotle i na dálku, může kotel připojit k internetu a pomocí aplikace eModul sledovat parametry vytápění. Přes telefon, tablet nebo počítač se připojí odkudkoli.

Unikátní konstrukce pro skvělé výsledky

Kotle OPOP využívají odtahový ventilátor, který automaticky řídí chod a reguluje výkon kotle. Nasává vzduch přes klapky primárního a sekundárního vzduchu do násypné šachty, trysky, výměníku kotle a poté do spalinové cesty.
Dvě klapky primárního vzduchu zajišťují adekvátní výkon, zatímco klapka sekundárního vzduchu zabezpečuje zmiňovanou vysokou účinnost spalování dřeva. Bezpečné používání pak zajišťuje chladicí smyčka, která zabraňuje přetopení kotle. „V případě vysoké teploty vody v kotli se otevře ventil, který do chladicí smyčky pustí studenou vodu z vodovodního řadu a kotel ochladí,“ vysvětluje Ing. Roman Boczek.

Kotle s výkonem 35 až 55 kW mají velké dveře z přední části. Díky tomu se dřevo snadno přikládá. Při doporučené instalaci akumulační nádrže se navíc výrazně prodlužují intervaly, kdy je nutné přiložit. Během doplňování paliva nedochází k úniku kouře do místnosti, protože odtahová klapka bezpečně odsává zplodiny
z násypné šachty.

Ekonomický i ekologický provoz

Kotle H4EKO-D se vyrábějí z plechu o 5 milimetrech, což zaručuje jejich dlouhou životnost. Prodloužená spalovací komora z žárobetonu dokáže spalovat palivo velmi efektivně a tím zajišťuje i nízké emise. Vzhledem k minimální produkci nečistot splňují kotle podmínky ekodesignu a spadají do emisní třídy 5.

Dotace pro výhodnější pořízen

Pokud se majitel rozhodne nahradit nevyhovující kotel emisní třídy 1 nebo 2, může na nákup nového kotle H4EKO-D využít dotaci Nová zelená úsporám nebo Kotlíkové dotace. Oba dotační programy podporují pořízení ekologických zdrojů vytápění. Kromě kotlů na dřevo a pelety lze čerpat podporu také na nákup a instalaci tepelného čerpadla.

Aktuálně připravilo Ministerstvo životního prostředí změnu podmínek, které zruší příspěvek na pořízení plynového kotle. Změna se má týkat také nejzazšího termínu, do kdy je možné provozovat staré kotle, které nesplňují emisní třídu 3, 4 nebo 5.


Podrobnější informace: www.opop.cz
tel.: 571 675 240
OPOP spol. s r. o., Zašovská 750,
757 01 Valašské Meziříčí

Firemní článek
Související produkty
Související časopisy