+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Nový smart systém umožní v Brně dálkové odečty vody

30.10.2018 Časopis: 6/2018

Chytré vodoměry několikrát denně zaznamenávají informace a dokážou je přenášet na dálku. Díky tomu umí upozornit na úniky i při skrytých poruchách. Ty se jinak projevují třeba protékáním toalet nebo pojistných ventilů zásobníků teplé vody, které zákazníky přijdou zbytečně draho, a navíc se kvůli nim plýtvá vodou. Přes webovou aplikaci je navíc možné mít je neustále pod kontrolou.

Nové „smart“ vodoměry jako rozšíření svých služeb začíná na vybraná místa s vyšší spotřebou vody instalovat společnost Brněnské vodárny a kanalizace (BVK) ve spolupráci se Statutárním městem Brnem.

BVK nové technologie pro dálkové odečty vody testovala od loňského roku. V současné době jsou již prověřeny a mohou se instalovat přímo ke koncovým uživatelům.

„Projekt si klade za cíl umožnění dálkového odečtu vody postupně pro všechna odběrná místa na území města Brna. Jedná se o hlavní vodoměry na vstupech do nemovitostí,“ říká za společnost Renata Hermanová s tím, že do konce roku 2019 by mělo být do provozu uvedeno šest tisíc „smart“ vodoměrů – a to na místech s vyšší spotřebou, která pokrývají celkem asi 80 % spotřeby vody ve městě.

Na dalších místech bude služba zřízena v průběhu dalších let, na vyžádání lze ale „smart“ vodoměr získat i mimo plánovaný harmonogram postupného připojování. Služba je určena všem zákazníkům společnosti BVK, kteří bydlí v Brně a mají uzavřenou smlouvu o dodávce pitné vody a odvádění odpadních vod.

„Výhodou dálkového odečtu vody je snížení nezbytného počtu návštěv pracovníků vodáren. Zařízení také dovede upozornit i na skryté úniky vody, kterých si jinak zákazník třeba delší dobu nevšimne,“ dodává náměstek primátora pro oblast technickou a majetkovou Richard Mrázek.

Zdroj: bvk.cz, brno.cz

Image 1

Související časopisy