+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Geotermální sonda GEROtherm® VARIO

09.12.2020 Firma: IVT Tepelná čerpadla s.r.o.

Nejvýkonnější a nejbezpečnější sonda pro tepelná čerpadla.
Geotermální sonda GEROtherm® VARIO je nejnovějším evolučním stupněm švýcarského systému pro získávání zemního tepla a chladu. 

Image 1

Tato geotermální sonda kombinuje pozitivní vlastnosti známých standardních geotermálních sond, ovšem s vyšší energetickou účinností a zvýšenou bezpečností. K dispozici je pro vrty hluboké až 250 metrů.

Provedení

Optimalizovaná a patentovaná geotermální sonda GEROtherm ® VARIO je zdokonalená verze standardních sond GEROtherm PN 16.

Přednosti geotermálních sond VARIO

  • snížený hydraulický odpor proudění nemrznoucí směsy v geotermální sondě = efektivnější oběhové práce = úspora provozních nákladů
  • vysoká odolnost proti vnitřnímu a vnějšímu tlaku = vyšší bezpečnost v každém metru vrtu
  • vysoká energetická účinnost sond = vyšší efektivita a topný faktor tepelného čerpadla.

Předností tohoto typu geotermální sondy je dosaženo výrobou potrubí s proměnlivou sílou stěny, které je na výrobu geotermální sondy použito. Díky variabilní síle stěny je možné v horních částech vrtu snížit sílu stěny potrubí, která je u běžných sond zbytečně předimenzovaná.

Nižší síla stěny umožňuje lepší přenos energie zemského masivu do cirkulující nemrznoucí kapaliny. Tím se zvýší topný faktor tepelného čerpadla a významně rychlost reakce vrtu na zatížení. Optimalizací síly stěny se zvětší vnitřní světlost potrubí a tím se sníží potřebná energie pro čerpací práce. Výsledkem je úspora provozních nákladů vynaložených na oběhové práce, která se projeví v celoročním topném faktoru (SPF).

Se vzrůstající hloubkou vrtu se síla stěny sondy zvyšuje tak, že koresponduje s vnitřním hydrostatickým tlakem. Tím se zabezpečí maximální bezpečnost i u vrtů hloubek 100–250 m. Kritický vnější tlak na geotermální sondu (horninový masiv, tlaková injektáž) je díky optimalizaci síly stěny eliminován.

Image 2

Geotermální sondy GEROtherm® VARIO pro aplikace geotermálních systémů odpovídají aktuálním trendům ve využívání geotermální energie. Kvalitní produkty zajišťují vysokou bezpečnost a nabízí zvýšenou energetickou účinnost. Manipulace s produkty a jejich montáž zůstávají stejné a nekomplikované.

Montáž geotermální sondy

Geotermální sonda je dodávána na paletě. Montáž se provádí obvyklými postupy za pomoci standardního rozvíjecího zařízení. Sonda je kompatibilní s kompletním příslušenstvím GEROtherm. Např: GEROtherm® PUSHFIX, UNIFIX, litým závažím atd.

Certifikace

Kompletní geotermální sonda je certifikovaná podle HR 3.26 Süddeutsches Kunststoff -Zentrum (SKZ).

Životnost a patent

GEROtherm ® VARIO je celoplastová – tedy odolná proti korozi, s životností podle SIA 384/6 více než 50 let. Číslo patentu EP 2 706 308.

Firemní článek
Související produkty