+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Expo 2020 DUBAJ

21.09.2021

18. července se celosvětově spustil prodej vstupenek na Expo 2020 Dubaj. Jednodenní vstupenka stojí 95 AED (cca 560 Kč), nejdražší sezonní vstupenka s neomezeným vstupem na celých šest měsíců konání pak vyjde na 495 AED (cca 2920 Kč).

Image 1

EXPO své brány otevře návštěvníkům s ročním odkladem 1. října 2021 a potrvá do 31. března 2022. Jedná se o první světovou výstavu, která se uskuteční v regionu MENA & SA (na Středním východě, v Africe a jižní Asii), a také je poprvé hostitelem arabská země. Ústředním tématem EXPO 2020 v Dubaji je „Connecting Minds, Creating the Future", s podtématy „Sustainability, Mobility and Opportunity“.

Český pavilon v Dubaji vyrostl podle architektonického návrhu mladých českých architektů společnosti Formosa AA s.r.o., kteří zároveň působí jako doktorandi fakulty architektury ČVUT.

Nachází se v zóně „Sustainability“ na pozemku s plochou 2200 metrů čtverečních a stejně jako na Expo 2015 v Miláně je první u jednoho z hlavních vstupů na výstaviště.

Technologickým jádrem národní expozice bude systém S.A.W.E.R. vyrábějící vodu ze vzduchu s využitím solární energie a kultivující poušť pomocí podpovrchových kultur, který vyvíjejí vědci Univerzitního centra energeticky efektivních budov (UCEEB) a Fakulty strojní ČVUT v Praze ve spolupráci s Botanickým ústavem Akademie věd ČR.

Návrh pavilonu se odkazuje právě k systému S.A.W.E.R. Jeho podstatou je transformace. Proměňuje vzduch ve vodu a suchou poušť v kvetoucí zahradu. Struktura není jen pasivní dekorací, ale její jednotlivé části jsou napojeny na systém S.A.W.E.R. Stává se tak aktivní součástí systému, který reprezentuje.

Potrubí, které v exteriéru tvoří mrak, přechází do interiéru, kde se prolíná s dalšími technologickými rozvody, které jsou ve většině ponechány jako pohledové. Důraz je přitom kladen především na součásti kultivačního systému, které jsou umístěny v přímé vazbě na těžiště pavilonu. Přiznání technologie je v pavilonu povýšeno na její vystavení.

Na světové výstavě Expo v Dubaji bude také model reaktoru, který vyvíjí Centrum výzkumu Řež. Projekt zvaný Energy Well je prvním ze dvou vznikajících prototypů modulárních reaktorů českého původu. Jaderný reaktor, chlazený tekutými solemi, by mohl být v budoucnu využit pro dodávky energie v rámci regionu, například pro kritickou městskou infrastrukturu, velké výrobní závody či dodávky tepla pro domácnosti. Tým vedený Markem Ruščákem aktuálně pracuje na výstavbě experimentální jednotky, která bude sloužit pro ověření designu a základních fyzikálních vlastností zařízení. Jednotka by měla být plně funkční do deseti let. Ve Skupině ÚJV vzniká i druhý český prototyp malého reaktoru zvaný HeFASTo. Letos na jaře ho představila mateřská společnost ÚJV Řež.

Zdroj: CZEXPO, ČTK