+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Enbra blok - betonová konstrukce pro fotovoltaické panely

06.12.2023 Firma: ENBRA, a.s. Časopis: 5/2023

V poslední době se stále více lidí rozhoduje pro využití solární energie. A není se čemu divit. Je to čistý, nevyčerpatelný a šetrný zdroj energie, který navíc dokáže významně snížit náklady na energii. Přestože je instalace fotovoltaických panelů poměrně jednoduchá, může být pro některé střechy značně náročná a invazivní.

Při montáži fotovoltaických panelů na plochou střechu můžete využít hliníkovou konstrukci nebo novinku společnosti ENBRA – betonovou konstrukci ENBRA bloky. Výběr správné konstrukce je klíčový nejen při využívání solární energie, ale také při délce montáže panelů na střechu.

Image 0Obr. 1 • Betonové ENBRA bloky

Představte si klasický scénář instalace fotovoltaických panelů na plochou střechu, které upevňujete na hliníkovou konstrukci. Je to časově náročnější instalace, kdy musíte vše nejdříve rozměřit, následně vyvrtat díry do střechy a spoléhat na to, že jste neporušili plášť střechy tak, aby do ní nezačalo zatékat.

Společnost ENBRA, která je odborníkem v oblasti TZB více než 32 let, vám nyní nabízí rychlou neinvazivní instalaci fotovoltaických panelů na ploché střechy mnohem snadnějším způsobem, a to díky využití betonových ENBRA bloků.

Celý systém je navržen tak, aby umožnil snadnou a rychlou montáž. Představte si stavebnici LEGO – tak jednoduchá a intuitivní je montáž ENBRA bloků. Žádné složité návody, žádné zbytečně komplikované kroky. Instalace ENBRA bloků je šetrná nejen k vaší střeše, ale také k vašemu času.

Image 1Obr. 2 • Nákres ENBRA bloku

Montáž ENBRA bloků je skvělým příkladem toho, jak jednoduchý koncept může významně zjednodušit a zefektivnit proces instalace solárních panelů. Každý z těchto betonových bloků je navržen tak, aby poskytoval stabilní a bezpečné uchycení pro solární panel na plochou střechu.

ENBRA blok

  • Betonový blok na plochou střechu.
  • Snadná a rychlá instalace fotovoltaických panelů pomocí šroubů M8.
  • Samonosná konstrukce.
  • Univerzální velikost.
  • Náklon panelů 14°.
  • Využití pro jih, i výhod/západ
  • Váha 46 kg.

Jaký rozměr má ENBRA blok?

Rozměry ENBRA bloků jsou univerzální. Betonové bloky jsou vhodné pro panely o šířce 900 až 1400 mm.

Image 2Obr. 3 • Rozměry ENBRA bloku

Žádné vrtání – rychlá instalace

Mezi hlavní výhodu ENBRA bloků patří, že umístíte panel na ploché střechy bez jakéhokoliv vrtání. Nehrozí tedy narušení povrchu střechy a tím eliminujeme riziko prosáknutí vody. Betonové bloky patří mezi neinvazivní a rychlou instalaci fotovoltaických panelů na rovné střechy. Protože hmotnost ENBRA bloku je 46 kg, není potřeba další zatěžování. Naměříte potřebnou vzdálenost, jednotlivé bloky umístíte na střechu a můžete se věnovat snadné montáži panelů. Bloky jsou vyrobeny s profilací na uchycovací šrouby (M8). Šroub jednoduše nasunete, nasadíte kovový držák panelu, panel položíte, šroub dotáhnete a máte hotovo.

Kolik potřebujete bloků na instalaci?

Pro výpočet množství bloků na umístění panelů budete potřebovat znát počet panelů a jejich rozmístění na střechu. Spočítáme si to na příkladu 12 fotovoltaických panelů, které chceme rozmístit na střechu 4 + 4 + 4. Na každou řadu – počet betonových konstrukcí = počet panelů + 1. V našem případě tedy potřebujeme 15 ENBRA bloků.

Image 3Obr. 4 • Rozložení panelů

Betonové konstrukce je potřebné podložit gumovou podložkou.

Image 4Obr. 5 • Podložky

Srovnání betonových bloků vs. hliníkové konstrukce na ploché střechy – viz tabulka níže.

Image 5

Jak vypadá instalace ENBRA bloků? Podívejte se na naše krátké instruktážní video:

Image 6

Firemní článek