+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Čistý radiátor je klíčem k úspoře energie a zdravému domovu. Podzim je pro důkladný úklid ideální

26.09.2023 Firma: KORADO, a.s.

Čisté radiátory jsou pro efektivní vytápění našich domovů klíčové. Často však na jejich údržbu zapomínáme. Nahromaděný prach a nečistoty snižují kvalitu vzduchu v domácnosti a zvyšují náklady za vytápění. Podzim je pro generální úklid radiátorů ideální, protože otopná soustava ještě není v provozu.

Image 0

Pravidelnost je základ

I když domácnost uklízíme pravidelně, radiátory často přehlédneme. Přitom není tak složité je do úklidu zahrnout. Na vnější povrch použijeme prachovku nebo hadřík, větší nánosy prachu je vhodnější vyluxovat. Jestli jste minulou zimu mrzli, nemuselo to být nutně kvůli nízkému výkonu kotle, ale kvůli špinavým radiátorům. „Prachová vrstva vytváří izolační povrch, který brání teplému vzduchu v proudění do místnosti,“ vysvětluje Luboš Rydlo, produktový specialista ze společnosti KORADO, která je největším českým výrobcem ocelových otopných těles. V topné sezóně jsou podle Rydla nečistoty na radiátoru příčinou zatuchlého vzduchu, který zhoršuje kvalitu vnitřního prostředí.

Podzim je pro generální úklid ideální

Pro důkladné čištění radiátorů je nejvhodnější, aby otopná soustava nebyla v provozu. K tomu se přímo nabízejí letní měsíce. V období, kdy není třeba topit, můžeme radiátorům věnovat důkladnou pozornost. K základnímu vybavení pro jejich čištění patří vysavač, kartáč a hadřík. „Není vhodné používat při čištění hrubou sílu, drátěnky nebo abrazivní mycí prostředky,“ vysvětluje Rydlo a dodává, že při nešetrném čištění by mohlo dojít k poškození laku a výraznému zkrácení životnosti povrchu radiátorů.

Speciální pomůcky usnadní čištění

Prach se usazuje nejen na povrchu radiátoru, ale i pod jeho horní mřížkou. Pro důkladný úklid je vhodné používat speciální kartáč. Ten je uzpůsoben tak, že se vrchní mřížka nemusí demontovat. „Štětiny kartáče jsou vyrobeny z kozího vlasu, který je měkký a zároveň účinný,“ doporučuje Rydlo. Kartáč má dřevěnou rukojeť a kovové ohebné tělo, které je zasunuté v plastovém obalu. Jeho použitím tedy nedojde k poškození radiátoru a jednoduše se přizpůsobí i méně přístupným místům.

Image 1

Nezapomínejte na radiátor v koupelně

Podle studií je trubkový radiátor jedním z nejšpinavějších míst v koupelně. Proto na něj v rámci generálního úklidu nesmíme zapomenout. Každou trubku je nutné otřít zvlášť a ze všech stran. Ideální je parní čistič, který se dostane i do těžko dostupných míst. Pak stačí trubky jen otřít. Ke znečištění koupelnových radiátorů často přispívá i dosoušení prádla či ručníků. „Proto je důležité nezapomínat na speciálně navržené sušáky a věšáky, které dosoušení prádla umožní, aniž bychom je věšeli přímo na radiátor,“ zakončuje Rydlo.

Image 2

Firemní článek