+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Vláda se dohaduje, kam půjdou výnosy z povolenek

23.01.2024 Firma: Teplárenské sdružení České republiky

Nový rok přivítal Českou republiku spíše teplejším počasím. To se však záhy změnilo – topná sezona běží na plné obrátky a jen tak neskončí. První letošní událostí, která se teplárenství bezprostředně týká, je vládou odložené jednání o změně zákona.

Image 1

MŽP prosazuje, aby veškeré výnosy z jejich prodeje musel stát v budoucnosti nasměrovat do snižování nebo kompenzace důsledků změny klimatu. Aktuálně se tímto způsobem uplatňují jen zčásti.

Podle Martina Hájka, ředitele Teplárenského sdružení ČR, obnáší novela zákona z pohledu teplárenství odklad termínu pro vyřazení povolenek z 30. dubna na 30. září. Ostatně tuto změnu obsahuje i poslanecký návrh, se kterým vláda souhlasila, což znamená více času pro pořízení povolenek a menší tlak na cash flow. „Na jedné straně pak zpřísňuje bezplatné přidělování povolenek, které je podmíněno realizací opatření z energetického auditu, na straně druhé v případě tepláren je bezplatná alokace povolenek navýšena o 30 %, což je podmíněno předložením plánu klimatické neutrality a pravidelným vyhodnocováním jeho realizace. Posledním zásadním bodem k jednání je definovat, na jaké účely je možné používat prostředky z Modernizačního fondu a z aukcí povolenek do státního rozpočtu,“ doplňuje Hájek.

Image 2

Podle odhadů by letošní výnosy z povolenek měly překročit hranici 40 miliard korun. Mezi jednotlivými resorty panují neshody o tom, kdo bude příjmy z jejich dražby kontrolovat. V současné době jsou prostředky rozděleny mezi Ministerstvo životního prostředí, Ministerstvo průmyslu a obchodu a část jde do státního rozpočtu. Novela toto schéma změní. Jak, to záleží na dohodě vlády a následném projednání v parlamentu.

Ministerstvo životního prostředí navrhuje, aby tyto finance byly spravovány Státním fondem životního prostředí. S tím však nesouhlasí Ministerstvo průmyslu a obchodu, které by rádo vidělo peníze z povolenek ve vlastní rozpočtové kapitole a mohlo jimi financovat provozní podporu zdrojů energie. Ministerstva financí a dopravy naopak navrhují, aby výnosy z povolenek byly příjmem státního rozpočtu.

říká Martin Hájek.

Image 3

Firemní článek