+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Další snižování cen tepla z plynu podkopal nárůst regulovaných cen elektřiny a plynu

26.01.2024 Firma: Teplárenské sdružení České republiky

Nejvýznamnější oborová konference Dny teplárenství a energetiky je zdánlivě daleko. Už nyní se však kupí témata, která budou touto tradiční akcí rezonovat. Jedním z nich je bezesporu zveřejnění návrhu cenových rozhodnutí pro elektroenergetiku a plynárenství.

Image 0

Energetický regulační úřad zvýšil cenu rezervace kapacity v přepravní soustavě na více než dvojnásobek, čímž přesáhne růst nákladů distribuce plynu pro teplárny o 40 procent. Pokud k této skutečnosti přidáme nárůst nákladů distribuce elektřiny a nulovou podporu z vysokoúčinné kombinované výroby elektřiny a tepla, bude to znamenat, že se prostor pro případné snížení cen tepla vyrobeného z plynu v příštím roce výrazně zmenšil.

Podle Teplárenského sdružení ČR vyšla Rada Energetického regulačního úřadu vstříc provozovateli přepravní soustavy a na zákazníky v České republice fakticky přenesla neuhrazené faktury společnosti Gazprom za přepravu plynu, s nimiž tuzemští zákazníci nemají nic společného.

Image 1

„Pokud předseda Rady Energetického regulačního úřadu Stanislav Trávníček v tiskové zprávě tvrdí, že Energetický regulační úřad využil veškerých svých možností, aby v této mimořádné situaci omezil dopady na zákazníky, neříká celou pravdu. Vypořádání připomínek, které jsme uplatnili k návrhu cenového rozhodnutí o regulovaných cenách souvisejících s dodávkou plynu, potvrdilo naši domněnku, že Energetický regulační úřad skutečně přehodil na zákazníky v České republice neuhrazené platby společnosti Gazprom za rezervovanou přepravní kapacitu. To považujeme za zásadní rozpor s elementárními principy nejen regulace, ale i slušnosti. V rámci Teplárenského sdružení se poradíme, jak budeme dále postupovat,“ uvedl předseda výkonné rady Teplárenského sdružení ČR Mirek Topolánek.

Zvýšení nákladů na distribuci plynu se samozřejmě promítne do ceny tepla. Bude na to mít vliv i zvýšení regulovaných cen elektřiny, jelikož jsou čerpadla v soustavách zásobování teplem zpravidla poháněna elektřinou, která je dodávána přes distribuční soustavu. V kombinaci s tím, že Energetický regulační úřad pro příští rok nastavil nulovou podporu pro elektřinu z vysokoúčinné kombinované výroby elektřiny a tepla, se prostor k zásadnějšímu poklesu cen tepla vyrobeného z plynu rapidně zmenšil.

V průběhu doby se na obor opět řítí nemálo problémů k řešení, což ještě více vyzdvihuje význam nadcházející konference Dny teplárenství a energetiky, která se koná 23.–24. dubna 2024 v Olomouci. Program se zatím připravuje, jak je však vidno, hovořit bude o čem.

Image 2

DNY TEPLÁRENSTVÍ A ENERGETIKY 2024

Kdy: 23.–47. 4. 2024
Kde: Clarion Congress Hotel Olomouc

Kdo: pořadatel: Teplárenské sdružení ČR, organizátor: Exponex s.r.o.

Firemní článek