+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

VacuStream od společnosti Flamco řeší problémy v menších nízkoteplotních soustavách

21.12.2023 Firma: Flamco CZ s.r.o. Časopis: 5/2023

Kompaktní podtlakový odplyňovací automat chránící uzavřené otopné a chladicí soustavy před korozí, nečistotami a poruchami

Díky energetické transformaci se stále častěji používají nízkoteplotní soustavy. Negativním aspektem těchto soustav je jejich zranitelnost: vzduchové bubliny časem způsobují korozi a tvoří se biofilm, který způsobuje zanášení soustavy. Spotřeba energie se zvyšuje, zatímco komfort a životnost soustavy klesá. Proto technici společnosti Flamco, na základě svých odborných znalostí a zkušeností s odlučováním vzduchu a nečistot, nyní vyvinuli také odplyňovač pro malé nízkoteplotní soustavy: VacuStream. Toto kompaktní zařízení je vhodné zejména pro menší uzavřené soustavy a odstraňuje potřebu chemické úpravy vody.

Stále více domácností se stává udržitelnými díky podlahovému vytápění, někdy v kombinaci s tepelným čerpadlem. Návratnost těchto udržitelných investic je ovlivněna tím, že vzduch a zanesení soustavy brání optimálnímu provozu. Hromadění nečistot v nízkoteplotních soustavách je nenápadný, ale škodlivý proces.

Koroze a biofilm zanáší trubky

Koroze a růst biofilmu v důsledku přítomnosti vzduchu zanáší potrubí a jsou příčinou potřeby předčasné údržby. Ohřev trvá déle (snížený přenos tepla), vznikají studené zóny (snížení komfortu) a soustava může dokonce zcela selhat. V minulosti bylo jediným (dočasným) řešením proplachování, ale prevence je lepší, levnější a trvalejší než léčba.

VacuStream odplyňuje nízkoteplotní soustavy

Běžné způsoby odvzdušňování nefungují dostatečně při nízkých teplotách. Vakuové odplyňovací automaty jsou sice účinné, ale pro malé soustavy jsou často poměrně velké, drahé a hlučné. VacuStream tento problém řeší.

VacuStream je kompaktní a tichý odplyňovací automat (cca 45 × 15 cm) pro soustavy do objemu 500 litrů. Díky svým fyzickým rozměrům a odplyňovací kapacitě je VacuStream velmi vhodný i pro menší nízkoteplotní soustavy v domácnostech a malých komerčních aplikacích. Díky širokému teplotnímu rozsahu (–5 °C až +65 °C) může VacuStream fungovat jak v soustavách s tepelnými čerpadly, tak v soustavách chlazení. VacuStream odplyňuje vodu v systému v pevně stanoveném cyklu vytvořením podtlaku podle potřeby. Bublinky vzduchu uvolněné při tomto procesu stoupají k horní části a jakmile se píst vrátí do původní polohy, jsou rychle a účinně odváděny prostřednictvím automatického odvzdušňovacího ventilu Flexvent v horní části.

Zachování účinnosti a komfortu

VacuStream lze snadno instalovat vedle tepelného čerpadla nebo rozdělovače podlahového vytápění (případně i do skříně pro rozdělovače). Zařízení je vybaveno vestavěným 24V adaptérem, který usnadňuje připojení k elektrické síti. Tím, že VacuStream chrání soustavy před zanášením a opotřebením a před plýtváním energií, pomáhá udržovat účinnost a komfort nízkoteplotních soustav. VacuStream je vhodný jak pro novostavby, tak pro rekonstrukce.

Kompletní řada výrobků pro separaci vzduchu a nečistot

Se zařízením VacuStream společnost Flamco ještě více rozšiřuje svůj už tak rozsáhlý sortiment odlučovačů vzduchu a nečistot. Sortiment zahrnuje automatické odvzdušňovací ventily Flexvent a odlučovače mikrobublinek vzduchu a nečistot XStream; pro větší komerční budovy jsou určena zařízení Vacumat Eco a boční filtry s částečným průtokem SideFlow Clean.

Image 0

Jak VacuStream funguje?

VacuStream odplyňuje vodu v soustavě v pevně stanoveném čtyřstupňovém cyklu, při kterém vytváří podtlak a z vody se uvolňují rozpuštěné plyny. Mikrobubliny vzduchu uvolněné v průběhu tohoto procesu se vznášejí nahoře a po návratu pístu do původní polohy jsou rychle a účinně ze soustavy odváděny automatickým odvzdušňovacím ventilem Flexvent v horní části.

Image 1

Firemní článek
Související produkty
Související časopisy