+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Termostatické ventily s automatickou regulací průtoku – série DB

26.04.2022 Firma: GIACOMINI CZECH, s.r.o. Časopis: 2/2022

Jen profesionálně vyvážená otopná soustava dobře funguje. Téměř na každé stavbě se potkáváme s nutností navrženou otopnou soustavu hydraulicky vyvážit. Pro vyvážení do optimálního stavu jsou používány vyvažovací armatury. Protože uvedená technická disciplína – návrh vyvážení, je poměrně složitá, každé možné zjednodušení a zrychlení je vítáno.

Image 0

Jednou z možných cest je nastavení konstantních průtoků přímo na ventilové vložce termostatického ventilu řady DB (dynamic balancing) nainstalovaného na otopném tělese.

DB ventil udržuje nastavený průtok bez ohledu na měnící se diferenční tlak. Zjednodušuje hydraulické vyvážení soustavy, čímž usnadňuje práci projektanta.Možností seřídit průtok na tělese se snižuje počet vyvažovacích armatur v dané soustavě. Zároveň do značné míry eliminuje pracné nastavování. S výhodou jej lze využít při rekonstrukcích otopných soustav, kdy je požadavek na zachování původních rozvodů. Na ventilech se jednoduše nastaví speciálním klíčem R73P požadovaný průtok na hodnotu stanovenou projektantem. Průtok je následně automaticky udržován i při změnách hydraulických poměrů v systému.

Image 1

Image 2

Ventily jsou dodávány s ochranným ovládacím víčkem a lze je osadit následně buď ruční, termoelektrickou nebo některou z termostatických hlav se systémem montáže CLIP – CLAP, při použití adaptéru R453H rovněž hlavami s připojovacím závitem M30 × 1,5.

Parametry ventilů:

  • teplonosná kapalina – voda dle VDI 2035 (roztok glykolu do 30%),
  • teplotní rozsah ventilů je 5–95 °C.

Maximální provozní tlaky:

  • 16 bar – s ruční hlavou, nebo základním ovládacím víčkem (součást dodávky),
  • 10 bar – s termostatickými hlavami,
  • maximální diferenční tlak s termostatickými hlavami 1,5 bar (150 kPa).

Image 3


Pro více informací navštivte web www.giacomini.cz.

Firemní článek