+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Termostatické ventily s automatickou regulací průtoku – série DB (Dynamic Balancing)

16.01.2023 Firma: GIACOMINI CZECH, s.r.o. Časopis: 8/2022 , 4–5/2020

Jen profesionálně vyvážená otopná soustava skvěle funguje.

Téměř na každé stavbě se potkáváme s nutností navrženou otopnou soustavu hydraulicky vyvážit. Pro vyvážení do optimálního stavu jsou používány vyvažovací armatury. Protože uvedená technická disciplína – návrh vyvážení je poměrně složitá, každé možné zjednodušení a zrychlení je vítáno.

Image 1

Jednou z možných cest je nastavení konstantních průtoků přímo na ventilové vložce termostatického ventilu řady DB (dynamic flow balancing) nainstalovaného na otopném tělese.

Image 2

DB ventil udržuje nastavený průtok bez ohledu na měnící se diferenční tlak. Zjednodušuje hydronické vyvážení soustavy, čímž usnadňuje práci projektanta. Možností seřídit průtok na tělese se snižuje počet vyvažovacích armatur v dané soustavě. Zároveň do značné míry eliminuje pracné nastavování. S výhodou jej lze ­využít při rekonstrukcích otopných soustav, kdy je požadavek na zachování původních rozvodů. Na ventilech se jednoduše nastaví speciálním klíčem R73P ­požadovaný průtok na hodnotu stanovenou projektantem. Průtok je následně automaticky udržován i při změnách hydraulických poměrů v systému.

Image 3

Image 4

Image 5

Ventily jsou dodávány s ochranným ovládacím víčkem a lze je osadit následně buď ruční, termoelektrickou nebo některou z termostatických hlav se systémem montáže CLIP – CLAP, při použití adaptéru R453H ­rovněž hlavami s připojovacím závitem M30 x 1,5.

Parametry ventilů:

  • teplonosná kapalina – voda (vč. příměsí glykolu do 30 %) podle normy VDI 2035,
  • teplotní rozsah ventilů je 5–95 °C.

Maximální provozní tlaky:

  • 16 bar – s ruční hlavou, nebo základním ovládacím víčkem (součást dodávky),
  • 10 bar – s termostatickými hlavami,
  • maximální diferenční tlak s termostatickými hlavami 1,5 bar (150 kPa).


Pro více informací navštivte webové stránky

Firemní článek