+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Přivzdušňovací ventil ARIO

15.08.2011 Firma: PIPELIFE Czech s.r.o. Časopis: 5/2011

Odvod splašků bývá v budovách často spojen s problémem. Při plném průtoku vody v potrubí může být odsát obsah sifonů (vodní uzávěra), což má za následek šíření zápachu z kanalizace do obytných prostor. Je tak ovlivněna pohoda v bytě a může vzniknout i zdravotní riziko.

Předpisy vyžadují přivzdušnění takto ohrožených potrubí, což se realizuje nejčastěji přivzdušňovacím nástavcem vyústěným nad střechou. Je to metoda provedením zdánlivě nejjednodušší, je však nejvíce pracná a současně i nejdražší. Znamená mimo jiné zásah do konstrukce střechy a krytiny, představuje nebezpečí pro její trvalou těsnost, pokud se nepoužijí speciální průchody střešní krytinou a má i estetické dopady.

Image 1

Stále více se proto používají i různé druhy přivzdušňovacích prvků, umístěných v půdním prostoru. Střecha zůstává nedotčená, návrh přivzdušnění i samotná montáž jsou relativně jednoduché záležitosti. Ovšem při rekonstrukcích v řadě budov, zvláště víceposchoďových, je i tento způsob komplikovaný až zcela nemožný. Někdy z důvodů konstrukčních či prostorových, jindy kvůli nesouhlasu nájemníků ve vyšších patrech, jejichž byty by muselo být vedeno přivzdušňovací potrubí a byli by obtěžováni nutnými stavebními pracemi, případně kvůli nevyjasněným vztahům k půdním prostorám.

Image 2

V této situaci přichází Pipelife Czech s revolučním výrobkem pro přivzdušnění potrubí. Jmenuje se ARIO a může být montován prakticky kdekoliv.

ARIO dovolí přisátí vzduchu s minimálním aerodynamickým odporem (obr. 1), ale nedovolí úniku plynů z potrubí (obr. 2).

Image 3Obr. 1 • vlevo; Obr. 2. • vpravo

Image 4

Díky kalibrované pružině, která zajišťuje přesný tlak na těsnicí talířek (viz obrázek), je ARIO schopen pracovat bez ohledu na montážní polohu. To z něj dělá unikátní a univerzální produkt určený k montáži přímo v místnostech i vně budovy.

Projektantům nabízí ARIO širokou flexibilitu umístění, neboť jeho design umožňuje instalaci v koupelnách, podkroví i v prostorách schodišť. ARIO výrazně zjednodušuje instalaci systému a přináší možnost minimalizace problémů se sousedy nebo s majitelem budovy.

ARIO lze umístit i velmi blízko konkrétního zařizovacího předmětu, spojovací potrubí je velmi krátké. Je ideální pro dodatečné přivzdušnění již existujících odpadních systémů, pomůže odstranit jejich časté problémy. Není nutné prodlužovat stoupací potrubí a vytvářet průchody přes strop, postačí jednoduché napojení na odbočku.

Přivzdušňovací ventil ARIO může být díky své ploché konstrukci a designovému řešení nainstalován i na pohledové stěně. Je možná instalace v blízkosti okna na vnější stěně budovy, bez nebezpečí šíření zápachu.

Ventil ARIO je dostupný v celé řadě barev a jeho povrch lze i natírat. Může být připojen na hrdlo potrubí o Æ 75 mm. Speciálním těsnicím adaptérem je dále umožněno napojení ventilu na trubky od vnitřního Æ 75 do Æ 114 mm. Potřebná část adaptéru se jednoduše oddělí nožem.

Vnější krytka ventilu ARIO je snímatelná, aby umožnila kontrolu funkce těsnicího talířku a dalších prvků ventilu.

Firemní článek