+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Panasonic Aquarea K a Aquarea L – ideální tepelná čerpadla

Podle dat ministerstva průmyslu a obchodu obliba tepelných čerpadel v tuzemsku rok od roku stoupá. Největší zájem je o tepelná čerpadla typu vzduch-voda, jejichž nabídku letos rozšiřuje společnost Panasonic o řady Aquarea K a Aquarea L. Druhá jmenovaná řada se navíc kompletně vyrábí v Plzni, kde se produkují vnitřní i venkovní jednotky čerpadel Aquarea nejen pro ČR, ale pro celý evropský trh!

Image 0

První jmenovaná řada Aquarea K je vynikajícím řešením pro novostavby, zatímco Aquarea L se ideálně hodí do rekonstruovaných rodinných domů díky možnosti snadného připojení k stávajícím radiátorům a garantované vysoké teplotě výstupní vody 75 °C. Obě řady nabízejí účinnost, komfort, krásný design a celou řadu pokročilých funkcí.

Šedá antracitová barva vnějších jednotek a moderní design skvěle zapadá do jakéhokoliv exteriéru a nijak jej nenarušuje. Kompaktní zpracování, lehká konstrukce a menší prostorové požadavky na umístění usnadňují instalaci, provoz i případnou údržbu.

Vnitřní jednotka má rovněž zabudovaný nerezový zásobník na TUV o objemu 185 litrů, který má prémiovou bílou barvu, a byla navržena tak, aby snadno zapadla do interiéru domácnosti. Zásobník na vodu je rovněž špičkově izolován díky izolačním panelům U-Vacua. Díky nim systém déle udržuje teplo, a vodu tak není nutné ohřívat vícekrát za den, což vede k úsporám energie.

Cena, úspora a dotace

Pokud se do rodinného domu rozhodnete nainstalovat čerpadlo o výkonu v rozmezí 3–9 kW a součástí zakázky bude kompletní montáž i nádrž na TUV, počítejte s investicí v rozmezí 150 000–250 000 korun. „Sezónní účinnost tepelných čerpadel se v našich podmínkách pohybuje okolo 180–200 %. V porovnání například s vytápěním plynovým kotlem tak ušetříte až dvě třetiny nákladů,“ prozrazuje Radek Vanduch, hlavní technik společnosti Panasonic H&C Solutions.

Navíc návratnost investice urychlují i dotace, které žadatelům proplácí Státní fond životního prostředí ČR. Například je možné využít Kotlíkové dotace, u kterých stát proplácí až 95 % nákladů, nebo Novou zelenou úsporám určenou pro rodinné domy. Dotace v ní se pohybují v rozpětí 80 000–140 000 korun v závislosti na typu instalovaného zařízení. Lze čerpat i dotace na pořízení systému vzduch-voda i v rámci bytových domů! V případě úspěšného vyřízení se vyplácí 30 000 Kč na bytovou jednotku.

Image 1

Snadná obsluha a servis

Nové dálkové ovládání nabízí optimalizované uživatelské rozhraní a vylepšené funkce. Mezi ně patří například duální systém ovladačů pro nezávislé ovládání dvou zón v rámci domácnosti.

Tepelná čerpadla Aquarea K a L je možné pohodlně ovládat díky řídicímu systému AC Smart Cloud. Ten umožňuje dálkové ovládání prostřednictvím chytrého telefonu nebo tabletu a nabízí celou řadu funkcí vytápění a chlazení. Patří mezi ně časovač, noční režim, automatický restart při výpadku proudu, možnost napojení na systém chytrého domu, a především sledování spotřeby energie.

Kromě toho můžou být čerpadla připojena ke službě AC Service Cloud. Ta umožní technikům servisní společnosti vzdáleně provádět servis tepelných čerpadel 24/7 a diagnostiku poruch, optimalizovat provoz jednotek, případně dělat vzdálenou údržbu, jež garantuje předcházení poruchových stavů. Díky tomu lze ušetřit náklady svým klientům, protože vzdáleně spravuje čerpadlo tak, aby fungovalo maximálně efektivně a ekonomicky.

Přednosti nových čerpadel Aquarea K a L

Nová tepelná čerpadla nabízejí vysoký výkon pro každý domov, pracují bez ohledu na okolní klimatické podmínky a jejich činnost neovlivňují ani nízké venkovní teploty. Kompresor pracuje až do venkovních teplot –25 °C. Čerpadla představují energeticky úsporná zařízení (třída A+++), která jsou zároveň velmi tichá. Hladina hluku při provozu nepřekročí 56 decibelů, což odpovídá tichému šepotu nebo zvuku mírného deště.

Panasonic Aquarea K pro novostavby využívá ekologické chladivo R32, zajišťuje výstupní teplotu vody od 60 °C při –10 °C venkovní teploty a je k dispozici v řadách High Performance a T-CAP pro extrémně chladné podmínky. Verze T-CAP nemá problém fungovat ani při mrazivých teplotách –28 °C, a do venkovní teploty –20 °C dokonce nepotřebuje k udržení svého výkonu záložní elektrický zdroj.

Panasonic Aquarea L je zase ideální pro rekonstruované domy se stávajícím systémem radiátorů, využívá přírodní chladivo R290 a zajišťuje výstupní teploty vody až 75 °C při –10 °C venkovní teploty.

Image 2

Špičková tepelná čerpadla z Plzně

Jak již bylo zmíněno v úvodu, nová řada Aquarea L vzniká kompletně v ČR, konkrétně v továrně Panasonic v Plzni. S tímto závodem má japonský koncern velké plány a hodlá do něj v nejbližších letech investovat bezmála osm miliard korun. Cílem společnosti Panasonic je během dvou let navýšit výrobní kapacitu až na 550 tisíc tepelných čerpadel ročně a bez dalších zásadních stavebních investic mít možnost ji zvýšit až na milion kusů.

Pro více informací o produktech a službách Panasonic navštivte www.aircon.panasonic.eu.

Firemní článek
Související produkty
Panasonic představuje reverzní tepelná čerpadla
detail
Nová řada fan-coil jednotek Panasonic
detail
PANASONIC - Úspora energie, komfort a zdravý vzduch
detail
PANASONIC – Nové provedení venkovních jednotek PACi
detail
PANASONIC představil chlazení postavené na CO2
detail