+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Otázky 2022/1

08.03.2022 Autor: Ing. Ivan Vališ Časopis: 1/2022

Vedoucí a recenzent rubriky Miloš Bajgar

Provozní řád plynového odběrného zařízení

Otázka:

Dobrý den,

prosím Vás o posouzení požadavku bezpečáka práce, který požaduje na odběrné plynové zařízení zpracování místního provozního řádu. Přitom se jedná o domovní NTL plynovod a spotřebiče pod 50 kW a součet jejich jmenovitých výkonů nedosahuje 100 kW. Děkuji Vám za odpověď.

Odpověď:

Odpověď je trošku složitější, protože tazatel neuvádí, o jaké zařízení jde. Jak je to tedy obecně? Odpoví nám ČSN 38 6405 „Plynová zařízení. Zá-sady provozu“, a to v čl. 14, kde Místní provozní řád u spotřebičů pod 50 kW a dle ČSN EN 1775 ed. 2 (dříve ČSN 38 6441) a TPG 704 01, tvoří průvodní dokumentace dodávaná výrobcem podle příslušných norem výrobků.

Takže zhotovitel plynovodu musí předat údaje o plynovodu, což je zpravidla uvedeno ve výchozí revizi plynového zařízení, včetně projektu, průvodní dokumentace ke spotřebičům, prohlášení o shodě, návodů k instalaci, provozu a údržbě, popř. dalších, jako jsou doklady k elektrickému zařízení a jeho obsluze, tlakovému zařízení atd.

Na základě takto sestavené průvodní dokumentace, která naplňuje požadavek čl. 14 ČSN 38 6405, je možné plynové zařízení provozovat.

Avšak Váš dotaz na mne činí dojem, že jde o místnost s kotli, na kterou se nevztahuje vyhláška č. 91/1993 Sb. Českého úřadu bezpečnosti práce „k zajištění bezpečnosti práce v nízkotlakých kotelnách“ ani normy ČSN 07 0703 „Kotelny se zařízeními na plynná paliva“ a provozuje ji přímo SBD nebo SVJ. I pro takovou místnost platí, že musí být k dispozici výše specifikovaná dokumentace, ze které je patrné, jakým způsobem se místnost s kotli, jež není kotelnou, má provozovat.

Já osobně zde doporučuji zpracovat provozní řád alespoň ve zkrácené formě, kde je jasně řečeno, kdo se o zařízení bude starat, jakým způsobem, za jakých podmínek, zda obsluha bude stálá anebo občasná a s jakou periodicitou návštěv.

Na takové topné zařízení se vztahuje ČSN EN 12171 „Tepelné soustavy (otopné soustavy) v budovách – Návod pro provoz, obsluhu, údržbu a užívání – Tepelné soustavy (otopné soustavy) nevyžadující kvalifikovanou obsluhu“.

Nejde o normu z oboru plynových zařízení, ale obecnou topenářskou normu, která slouží pro zpracování návodů pro provoz, údržbu, obsluhu a užívání nových nebo modernizovaných zařízení anebo pro aktualizaci stávajících návodů. Následně jsou tyto návody uváděny jako provozní dokumentace a musí obsahovat alespoň minimální rozsah podstatných informací.

Tato norma je určena výrobcům zařízení, projektantům, pracovníkům montáže a vlastníkům.

Norma uvádí všechny části soustav, kterými se musí zabývat: kotle, zabezpečovací zařízení, ohřev vody, zásobování palivem a jeho ukládání, odvod spalin, rozvod tepla, otopné plochy, řídicí a monitorovací systémy, úprava vody apod.

Tato ČSN dále uvádí, co musí provozní dokumentace obsahovat – jedná se například o:

  • všeobecný popis soustavy;
  • požadavek, zda se jedná o zařízení bez, nebo s kvalifikovanou obsluhou;
  • přehledné schéma tepelné soustavy, včetně křížových odkazů;
  • údaje k nejdůležitějším dílům;
  • druh paliva, vedení potrubí, jeho dílů, čerpadla, návrhová teplota a další…;
  • údaje a data o uvedení do provozu;
  • jméno a název montážní firmy;
  • záruční podmínky;
  • další požadavky na kotle, zabezpečovací zařízení, ohřev vody, zásobování palivem a jeho ukládání, odvod spalin, rozvod tepla, otopné plochy, řídicí a monitorovací systémy, úprava vody apod.;
  • návod k údržbě, informace o pravidelnosti údržby, protokol údržby;
  • kontroly a revize

Z uvedeného je vidět, že i pro malé zařízení je nutné připravit něco podobného Místnímu provoznímu řádu, jak tomu je u klasických kotelen, ale v omezené míře. Důležitý je především soubor dokumentace, a jak je popsáno výše, určení obsluhy a věcí ostatních. Taktéž není od věci zavést provozní deník, který není povinností, ale praktickou pomůckou, kam se zaznamená vše podstatné od návštěv řemeslníků, revizních techniků, kominíků, po přehled oprav, čištění, dopouštění vody apod.

Odpovídal: Ing. Ivan Vališ, revizní technik PZ, TNS, znalec krajského soudu v Brně v oborech: plyn, TNS, ZTI + UT a teplo, Brno


Image 1

Autor:
revizní technik PZ, TNS, znalec krajského soudu v Brně v oborech: plyn, TNS, ZTI+UT a teplo, Brno
Související časopisy