+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

NOVÁ Rekuperační jednotka RESPIRO 150 PRO: Pro novostavby i rekonstrukce bytových domů

17.04.2024 Firma: ELEKTRODESIGN ventilátory spol. s r.o. Časopis: 1/2024

Malá lokální rekuperační jednotka RESPIRO 150 PRO je určena k ekonomicky úspornému řízenému větrání rodinných i bytových domů. Je ideálním řešením pro snadnou a rychlou náhradu původně instalovaných ventilátorů, a to bez nutnosti dalších stavebních úprav, zásahu do elektroinstalace a dodatečného odvodu kondenzátu.

Image 0Obr. 1 • Jednotka RESPIRO 150 PRO

Jednotka je vhodná pro novostavby, zvláště však pro rekonstrukce díky nutnosti minimálního zásahu do stávajících stavebních konstrukcí. U rekonstrukcí slouží jako záměna stávajícího podtlakového větrání ventilátory pro odvod odpadního vzduchu. Díky akumulaci tepelné energie z odpadního vzduchu v keramickém regeneračním výměníku nedochází k nadměrným tepelným ztrátám způsobených přívodem čerstvého chladného vzduchu, a tím pádem ani k navýšení výdajů za dodatečné vytápění – jak je tomu v případě klasického větrání otevřenými okny.

Image 1Obr. 2 • Příklad větrání místností v bytové výstavbě s použitím větrací jednotky RESPIRO 150 PRO

RESPIRO 150 PRO standardně pracuje v automatickém režimu střídavého odvodu/přívodu vzduchu s maximálním průtokem 60 m3·h–1, a to na základě integrovaného senzoru vlhkosti v kombinaci se senzorem intenzity osvětlení. Interval změny směru proudění je 70 sekund. Dalšími možnostmi provozu pak jsou manuální režim – kdy je možné ruční nastavení otáček (30/45/60 m3·h–1), velmi tichý noční režim při snížených otáčkách (15 m3·h–1), a také BOOST – krátkodobý chod na maximální otáčky s pevným časovým doběhem 20 minut, určený pro rychlé provětrání místnosti.

Image 3Obr. 3 • Rozměrový náčrtek jednotky ESPIRO 150 PRO

Skříň jednotky

Skříň jednotky RESPIRO 150 PRO je vyrobena z odolného tvrzeného ABS plastu bílé barvy. Část jednotky, v níž je umístěn regenerační výměník tepla, umožňuje instalaci do zdi o tloušťce 250–500 mm. Interiérová část jednotky je pak vybavena designových čelním krytem, který obsahuje automaticky výklopnou klapku, která se aktivuje při spuštění jednotky.

Ventilátor a rekuperace

Image 4Obr. 4 • Ventilátor jednotky RESPIRO 150 PRO

Jednotka je osazena ventilátorem s EC motorem, který umožňuje reverzibilní chod. Jednotka je určena pro trvalý provoz. Díky umístění tohoto ventilátoru až za výměníkem na exteriérové straně je také jednotka výrazně tišší.

Image 5Obr. 5 • Keramický výměník s účinností až 93 %

Rekuperaci zajišťuje keramický regenerační výměník s hexagonovou teplosměnnou plochou. Průměrná tepelná účinnost je podle podmínek do 78 % (maximální až 93 %). Údržba i servis jsou velice snadné – výměník je přístupný po odejmutí vnitřního designového krytu.
Na obou stranách výměníku je umístěn filtr třídy G3 (ISO Coarse 45 %). Jednotka pak rovněž disponuje indikátorem znečištění těchto filtrů (časové upozornění na výměnu je 3000 h provozu).

Image 2Tab. 1 • Technické parametry (* akustický tlak je měřen ve vzdálenosti 3 m při maximálních otáčkách)

Regulace a ovládání

RESPIRO 150 PRO je vybavena tříotáčkovou regulací (+ nočním režimem), která zajišťuje v místnosti vždy optimální klima a kvalitu vzduchu. Pro kompletní nastavení veškerých funkcí pak slouží bezdrátové dálkové IR ovládání s LED displejem, které navíc umožňuje propojení a vzájemnou synchronizaci až 16 jednotek najednou.

Zároveň je jednotka vybavena chytrou pamětí pro případ náhlého přerušení dodávky proudu. Její poslední nastavení je uloženo a následně automaticky obnoveno ve chvíli obnovení přívodu energie.

Image 6Obr. 6 • Rozměrový náčrtek dálkového ovládání v mm

Image 7Obr. 7 • Popis dálkového ovládání a jednotlivých funkcí

Montáž

Montáž jednotky na stěnu se provádí pomocí čtyř montážních šroubů. Jednotku je možné instalovat pouze v horizontální ose regeneračního výměníku se sklonem min. 1–2° směrem do venkovního prostředí. Dlouhý připojovací nástavec (500 mm), který obsahuje keramický výměník, je možné přizpůsobit tloušťce stěny. Unikátní konstrukce jednotky zajišťuje snadnou údržbu i čištění. Jednotku RESPIRO 150 PRO je tak vhodné využít při výměně stávajícího ventilátoru bez náročných instalačních příprav.

Image 8Obr. 8 • Sestava větrací jednotky – zleva: fasádní mřížka, ochranný tubus s ventilátorem, keramický výměník opatřený na obou stranách filtry G3, vnitřní designový kryt s klapkou

Úspora

V souvislosti s energetickou krizí, jejímiž důsledky je vyšší finanční náročnost provozu domácností, jsou tyto lokální rekuperační jednotky ideálním řešením pro rekonstrukce či novostavby díky jejich nízké pořizovací ceně ve srovnání s jinými rekuperačními jednotkami na trhu. Tyto lokální rekuperační jednotky přináší mnoho nepopiratelných výhod oproti klasickému větrání okny. Zlepšují kvalitu vnitřního prostředí díky zabudované filtraci, zlepšují kontrolu nad vzdušnou vlhkostí a teplotou a výrazně snižují tepelné ztráty větráním daného objektu, což má za následek citelnou finanční úlevu pro Vaši peněženku. Tepelné ztráty větráním Vašeho domu nebo bytu mohou být pomocí řízeného větrání s rekuperací tepla sníženy až o 90 %.

ELEKTRODESIGN ventilátory spol. s r.o.
Boleslavova 53/15
140 00 Praha 4
tel.:326 90 90 30, 326 90 90 17, 15
e-mail:elektrodesign@elektrodesign.cz
web:www.elektrodesign.cz

Firemní článek