+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Národní cena za architekturu a Cena architektonické veřejnosti GROHE už zná své vítěze

07.11.2023 Firma: Grohe ČR s.r.o.

V rámci Grand Prix Architektů Festivalu by GROHE konaného ve Velké dvoraně Veletržního paláce v Praze proběhlo vyhlášení vítězů Národní ceny za architekturu 2023. Přes den mohli návštěvníci kromě prezentací nominovaných projektů vidět také novou kolekci GROHE SPA, oslavující vodu jako zdroj zdraví.

Image 1

Galavečer s vyhlášením výsledků se konal v pondělí 30. října 2023. Hlavní cenu GPA – Národní ceny za architekturu pro rok 2023 získal projekt Sídlo Kloboucké Lesní autorů Jana Macha, Jana Vondráka a Filipa Cerhy. Jako každoročně vítězové hlavní ceny obdrželi velkou modrou kostku, kterou vytvořil Bohumil Eliáš. Další ceny byly uděleny také v jednotlivých kategoriích.

Na základě hlasování veřejnosti získal Cenu Architektonické veřejnosti GROHE projekt Zlínská zrcadla. Hlasy bylo možné projektu udělit až do 1.11. 2023 a vítěz získal celkem 192 hlasů.

O Národní cenu za architekturu se v letošním jubilejním 30. ročníku ucházelo 275 projektů, z nichž porota vybrala 50, které postoupily do finále. Porota je každoročně pětičlenná, kdy čtyři porotci jsou vždy zahraniční a jeden je z České republiky. Vybrané projekty byly poté prezentovány v rámci Grand Prix Architecture Festivalu by Grohe. Návštěvníci kromě prezentací projektů mohli vidět i novou luxusní kolekci GROHE SPA. Instalace zahrnovala různé typy vodovodních bateriích na designových displejích, wellness zónu se sprchou a velkoformátovou videoprojekci.

Image 2

Kolekce GROHE SPA zve uživatele k luxusním vodním rituálům, které využívají pozitivních účinků vody na tělo i duši. Je určena pro jedinečné wellness prostory a díky rozmanitým produktovým variantám umožňuje proměnit koupelnu v domácí wellness přizpůsobené individuálním potřebám. Portfolio zahrnuje prémiové výrobky GROHE, které se vyznačují nejvyšší kvalitou, špičkovými technologiemi, bezkonkurenčně precizním zpracováním a atraktivním designem.

Grand Prix Architektů pořádá Obec architektů, a. s. již od roku 1993

Porota je každoročně pětičlenná, kdy 4 porotci jsou vždy zahraniční a jeden je z České republiky.


V letošním jubilejním XXX. ročníku porota zasedala v tomto složení:

Předsedkyně poroty:

Amanda Levete - Velká Británie

Ostatní členové

Irakli Eristavi - Slovensko

Thorbjörn Andersson - Švédsko

Balász Bognár - Japonsko

Petr Štefek - Česká Republika

Předseda Obce architektů Oleg Haman k XXIX. ročníku GPA – Národní ceny za architekturu uvedl: „Jsme rádi, že se nám podařilo v jubilejním 30. ročníku mít vynikající porotu, která pečlivě vybírala a ukázala na zajímavé projekty, které se zde realizují, a stala se tak zrcadlem okolního světa k naší tvorbě, architektuře, kterou tu vytváříme.”

Image 3

Firemní článek