+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Elektrokotel si najde místo i v současných novostavbách

31.08.2022 Firma: THERMONA, spol. s r.o. Časopis: 4-5/2022

Novela vyhlášky o energetické náročnosti budov nabyla účinnosti 1. září 2020, největšího zpřísnění se ale dočkala až od začátku letošního roku. Stavitelé a investoři se nově pro získání Průkazu energetické náročnosti budovy (PENB) budou muset vejít do nízkoenergetického standardu.

Zatímco dosud mohly rodinné domy spotřebovat až 160 kWh·m–2 primární neobnovitelné energie za rok, ty postavené od letošního roku se musí vejít do ročního limitu 75 kWh·m–2, potažmo do 95 kWh·m–2, pokud mají vytápěnou plochu menší než 120 m2. Tím ale novinky nekončí, kromě samotných tepelných ztrát budovy hraje roli také zdroj energie pro vytápění. Elektřina je v tomto případě vzhledem k její tuzemské neefektivní výrobě z fosilních paliv penalizována hodnotou 2,6, což toto médium ve většině letošních stavebních projektů diskvalifikuje z použití jako primární zdroj vytápění. A to přesto, že moderní elektrokotel pracuje s účinností vyšší než 99 %.

Image 0

Ideální sekundární zdroj

Vytápění elektřinou nabízí ale tolik výhod, že si najde cestu i do moderních ekologických novostaveb. Jen už nebude zdrojem jediným, ale bude se doplňovat s jiným zdrojem energie. Tím může být krbová vložka, tepelné čerpadlo, fotovoltaické panely nebo třeba kotel na pelety. „Jedním z aktuálních trendů, které jsou dány i změnou legislativy, je používání více typů vytápění, které se vzá­jemně doplňují, a kombinovat jejich výhody. V praxi to vypadá tak, že během přechodných období na jaře a na podzim nebo v době, kdy jsem doma, topím krbovými kamny a v tuhé zimě, kdy chci rovnoměrně vytopit celý objekt a cítit se komfortně, dotápím elektrokotlem,“ uvádí Lukáš Maštera, obchodní ředitel firmy Thermona. Další běžnou praxí je podle Lukáše Maštery kombinace tepelného čerpadla vzduch-vzduch, které je s ohledem na pořizovací cenu nejdostupnější, a elektrokotle pro přípravu teplé vody v externím zásobníku.

Úspory díky dvoufázovému tarifu

Přestože má elektřina pověst drahého způsobu vytápění, v budovách s nízkou tepelnou ztrátou to už neplatí. Pokud je dům vhodně orientován vůči světovým stranám a kvalitně zateplen, jsou požadavky na vytápění zejména při současných mírných zimách minimální. Díky elektrokotli je také možné využít nízké tarifní sazby a tím zlevnit provoz ostatních spotřebičů. Vyřazení elektrokotlů jako primárního zdroje tak není dáno ekonomickými, ale ekologickými důvody, kdy Česká republika vyrábí zhruba polovinu elektrické energie z fosilních paliv. Jak upozorňuje Lukáš Maštera: „Elektro­kotel navíc zajistí i celoroční přípravu teplé vody, což například tepelné čerpadlo nebo kotel na pelety tak dob­ře nezvládne. Oproti nim má mnohdy mnohonásobně nižší pořizovací a téměř nulové servisní náklady. Cena elektrokotlů se pohybuje v nižších desítkách tisíc korun.“

Elektrokotel si rozumí s fotovoltaikou i tepelným čerpadlem

Jako doplňkový zdroj vytápění se elektrokotel uplatní díky rychlému dodání tepla, bezobslužnému provozu a možnosti přesně přizpůsobovat topný výkon. V neposlední řadě pro jeho použití mluví i malé rozměry a tichý bezemisní provoz, díky kterému může být instalován prakticky kdekoliv v nemovitosti. V kombinaci s fotovoltaickými panely je možné jej využít i jako jediný zdroj vytápění a ohřevu teplé užitkové vody. Získání PENB je posuzováno individuálně podle výpočtů z projektu konkrétní nemovitosti.

Rekonstrukce jsou bez problémů

V případě rekonstrukcí je situace výrazně jednodušší. Dokonce i pokud je rekonstruováno více než 25 % obálky budovy a je tedy vyžadováno zpracování PENB, tak k jeho získání stačí splnit pouze referenční účinnost tepelného zdroje. Ta musí dosahovat alespoň 92 %, což v případě elektrokotlů není problém. Pokud je tedy stávající objekt RD revitalizován do nízkoenergetického standardu, je elektrokotel ideální volbou. Pokud je navíc doplněn fotovoltaickými panely, jedná se o jednoduché a funkční řešení, které majiteli ušetří starosti a finance na desítky let.

Firemní článek