+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Zaskočil pokles zájmu o tepelná čerpadla jejich dodavatele?

05.04.2024 Autor: Ing. Marek Bláha Firma: GT Energy s.r.o. Časopis: 1/2024

I když prodeje tepelných čerpadel již desítky let rostou, tak v roce 2023 poprvé nastal výraznější pokles zájmu o jejich instalace. Mnohé dodavatele to zaskočilo a nyní se snaží levně zbavit zásob, které bezhlavě v loňském roce nakoupili. Zkušení dodavatelé, kteří dlouhodobě sledují vývoj trhu, touto situací rozhodně zaskočeni nejsou.

V roce 2021 se u nás prodalo 30 000 tepelných čerpadel, v roce 2022 to bylo už přes 60 000 jednotek. V minulém roce se nainstalovalo také velmi velké množství čerpadel (přesná data ještě nejsou k dispozici), ale velká část z nich pocházela ještě z nedodaných objednávek z předchozího roku. Počty nově objednaných čerpadel v minulém roce sice opravdu výrazně poklesly, prakticky se ale jedná o návrat na „předválečnou“ úroveň.

Image 0Obr. 1 • Zemní tepelné čerpadlo IVT s podlahovým vytápěním může dosahovat průměrného ročního topného faktoru nad 5,5

Pokles zájmu zákazníků a následně i prodejů tepelných čerpadel se dal snadno očekávat. Po skokovém, více než 100% nárůstu prodejů, ani nic jiného přijít nemohlo, protože každý skokový růst následuje určitá korekce. Zdražení stavebních materiálů a hypoték snížilo počty nově stavěných rodinných domů, kde jsou tepelná čerpadla nejvíce používaných zdrojem tepla. Hlavním odbytištěm tepelných čerpadel jsou ale stávající rodinné domy, vytápěné uhlím, dřevem, elektřinou nebo plynem, kde se situace také výrazně změnila. Pokud ještě nedávno platilo, že za provoz tepelného čerpadla ve starším domě zaplatíte stejně jako za uhlí a jako bonus máte bezpracné vytápění, tak s aktuálním poměrem cen uhlí a elektřiny to už neplatí a za komfort automatického vytápění si musíte připlatit. Bohužel řešením této situace nejsou dotace, protože i přes zásadní snížení vstupních nákladů do přechodu na čisté vytápění, čeká nového majitele zvýšení nákladů na vytápění a případně i servis nové složitější technologie.

Poněkud nereálně tak vypadá plán MŽP za zákaz provozu kotlů na pevná paliva emisní třídy 1 a 2 od 1. 9. 2024, protože pro jejich, většinou nízkopříjmové, uživatele jsou ušetřené peníze důležitější než čas strávený přípravou paliva, obsluhou kotle „veterána“ a zájem o životní prostředí. Pokud tyto staré kotle přežily dodnes, přežijí nejspíše i globální oteplování.

Cestou z této pasti je v podstatě jen zdanění uhlí pro vytápění tak, aby nebylo výhodnější než tepelná čerpadla nebo důsledné pokutování lidí co staré kotle používají. Obojí ovšem není politicky ani idsky průchozí.

Lepší cestou je používat tepelná čerpadla s rozumem, tak aby dosahovala opravdu vysokých topných faktorů, a pak mohou směle konkurovat i levnému uhlí. Tam kde to jde, využívat více tepelná čerpadla země-voda, která mají přibližně o třetinu nižší spotřebu elektřiny než vzduchová, ale i výrazně nižší požadavky na příkon a tím i platby za velikost hlavního jističe, což je dnes také výrazná položka v celkové ceně elektřiny. Nezanedbatelnou výhodou jsou u zemních čerpadel výrazně nižší náklady na servis a mnohem delší životnost než u systémů vzduch-voda. Obojí celkové provozní náklady zdroje tepla také zásadně snižuje.

Zbytečně opomíjená jsou malá tepelná čerpadla vzduch-vzduch, která dosahují opravdu vysokých topných faktorů blížících se zemním tepelným čerpadlům, a to bez ohledu na stav otopné soustavy v objektu. To celé za zlomek ceny „velkých“ čerpadel.

Image 1

Informace o tepelných čerpadlech vhodných pro úsporné vytápění najdete na webu www.protc.cz

Firemní článek