+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

TJ Sokol Bubeneč mění zastaralá čerpadla. Díky tomu ušetří 80 % elektrické energie

24.01.2024 Firma: WILO CS, s.r.o. Časopis: 6/2023

V budově TJ Sokola Bubeneč v pražské Korunovační ulici proběhla výměna zastaralých typů čerpadel. Ta byla v provozu více než 20 let. Výměna za moderní, vysoce úsporné modely přinese 80% snížení spotřeby energie. To povede nejen k výraznému snížení nákladů na provoz, ale i významnému snížení emisí CO2. Návratnost investice, která se pohybuje kolem 40 tisíc korun, je dva roky.

„Naše původní čerpadla byla v provozu snad více než dvacet let. Věk už se na jejich spolehlivosti poměrně podepisoval, a tak jsme se začali pohlížet po nových. Očekával jsem, že technologie šly hodně dopředu, ale že bychom mohli takto jednoduchou modernizací dosáhnout 80% úspory energie i vypouštěného CO2, to bylo překvapivé. V našem případě jde o více než 16 tisíc korun ročně. To je určitě příjemná částka, kterou budeme moci vynaložit mnohem účelněji,“ sdělil Hynek Bouček, starosta TJ Sokola Bubeneč.

Podle zkušeností a kvalifikovaných odhadů odborníků ze společnosti Wilo, která je výrobcem čerpadel a čerpacích systémů, je u nás minimálně polovina budov vybavena těmito zastaralými a vysoce nehospodárnými typy čerpadel. Jedná se o tzv. třírychlostní čerpadla s třístupňovým konstantním nastavením otáček, a tedy vysokou spotřebou elektrické energie. Nejnovější čerpadla jsou elektronicky řízena a dokáží regulovat svůj výkon dle aktuálních potřeb otopné soustavy. Tato technologie přináší oproti čerpadlům instalovaným před více než 15 lety běžně 80% úsporu energie.
„Pro TJ Sokol Bubeneč jsme minulý týden dodali a nainstalovali čtyři nová oběhová čerpadla. Celý proces je velmi jednoduchý, zabere přibližně dva dny. Konkrétně v tomto případě, kdy jsme měnili více než 20 let stará čerpadla, bude dosaženo 80% úspory energie i emisí. Sokol vždy formoval nové generace, a nyní jim díky této modernizaci vypustí ročně do ovzduší o 1300 kg CO2 méně, za 15 let už to bude přes 19 000 kg. Bylo by pro všechny skvělé, kdyby se tyto „žrouty“ energie postupně podařilo vymýtit,“ vysvětlil Jan Matějovský, obchodní ředitel společnosti Wilo Česká republika.

Image 0

Firemní článek