+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Rozvody teplé a studené vody

02.03.2018 Firma: REVEL Časopis: 1/2018

Univerzální montážní systém EASY-PEX je určen ze­jména pro instalace sanity. Ve vyspělém světě je potrubí z materiálu PE-X využíváno nejčastěji právě k sanitním rozvodům a materiál PPH je tam již neznámým pojmem.

Systém EASY-PEX obsahuje dvě dimenze trubek, a to 17 x 2 a 22 x 2,5. Tam kde je vzdálenost spotřeby od zdroje větší než 3 m přináší použití profilu 17 x 2 (oproti klasickým rozvodům z PPH) značné úspory, neboť při této světlosti dosahuje rychlost proudění vody více jak 5 m·s–1 a časová prodleva i odtok vychladlé vody z rozvodů jsou minimální. Jednotlivá odběrní místa bývají napojena samostatně podlahou, a to nejkratší možnou cestou za užití pozvolných ohybů bez ostrohranných tvarovek. Tento způsob doporučujeme užívat i u bytových domů, kde cirkulační potrubí zajišťuje oběh pouze na stoupačkách. Další rozvod k odběrním místům se pak provádí, jak je uvedeno výše. Pro tyto účely firma dodává bezzástřikové PPSU lisovací dvojnástěnky 1/2“/17 se správnou hloubkou umístění pod omítku s nejčastěji užívanou roztečí 150 mm. Tato nástěnka je vhodná i pro sprchy a vany. Pokud by bylo zapotřebí většího profilu, použije se klasická nástěnka nebo koleno spolu s PPSU přechodem D/G. Důležité je si uvědomit, že montáž probíhá opačně, než je zvykem (léty zažitý způsob montáže z dob pozinkovaných trubek a kopírovaný systémem z PPH je patrně největší brzdou rozvoje užití PE-X pro rozvody sanitní vody u nás, protože cenová hladina PE-X rozvodů i čas strávený montáží je pod PPH).

Po takovéto instalaci všech zamýšlených vývodů se ponechané konce trubek v podlahách propojí směrem k hlavnímu přívodu nebo paprskovitě k rozdělovači studené a teplé vody (včetně případných izolačních návleků – trubky PE-X nepotřebují řešení délkových změn a je možné je zalévat přímo do betonu nebo zazdívat do konstrukcí bez jakékoli ochrany). PPSU rozdělovače pro vodu jsou složené zvlášť pro studenou a teplou, protože počty vývodů se obvykle neshodují. Rozdělovače se skládají výhradně z ventilových dílů RL115 (Kv 1,1), které jsou po uzavření schopny držet bez průsaku tlak vody až 12 bar, a tedy v případě potřeby uzavřít konkrétní vývod.

Image 1

Firemní článek