+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Rok 2015 byl pro značku Junkers plný velkých změn

Rozhovor s obchodním ředitelem značky Junkers Ing. Lubošem Morávkem

Image 1

Jak byste hodnotil uplynulý rok 2015 pro značku Junkers?

Rok 2015 byl pro značku Junkers hodně zásadní. Tou nejviditelnější změnou je nový styl komunikace na zákazníky. Značka Junkers je již od roku 1932 součástí německého koncernu Bosch a od loňského roku jsme se rozhodli toto spojení více komunikovat. Na všech prodejních materiálech tak nyní, kromě loga Junkers, najdete i logo Bosch a po desítkách let jsme změnili i barevné kombinace při prezentaci značky.

Stejně jako ostatní výrobce nás pak ovlivnily legislativní změny, které měly velký dopad zejména na portfolio našich výrobků.

Jaké konkrétní dopady má legislativa ErP na výrobce tepelné techniky?

Nejvíce byla ovlivněna nabídka nekondezačních kotlů. Výroba turbo kotlů byla zcela ukončena, u komínových verzí zůstalo pouze pár výjimek. Při jejich náhradě tak budou uživatelé muset ve většině případů zvolit kondenzační kotel. Nelze ale říct, že by to byl důsledek pouze úpravy zákona. Nárůst podílu kondenzačních kotlů je nezvratným trendem již několik let. Na druhou stranu bylo a je stále možné na trhu koupit i kotle konvenční. Všechny kotle a zásobníky, které byly vyrobeny či dovezeny na český trh před datem 26. září 2015, kdy vešly nové předpisy v platnost, lze doprodávat i po tomto termínu. Největší dopad tedy očekáváme až v průběhu letošního roku. I s ohledem na tento trend jsme v loňském roce uvedli na trh dva nové kondenzační kotle a letos představíme další novinky.

Dokáže značka Junkers nabídnout zákazníkům adekvátní náhradu za dosluhující konvenční kotle?

Značka Junkers nabízí zákazníkům široké portfolio kondenzačních kotlů. Již několik let se objevují na trhu osvědčené řady CerapurSmart a CerapurComfort. V loňském roce jsme pak uvedli na trh nový kotel s označením CerapurCompact a rozšířili tak nabídku o cenově dostupné řešení kondenzačního kotle. Jednotlivé řady se liší především konstrukcí, rozsahem modulace, typem výměníku nebo například možnostmi připojení k internetu. Jsme tak schopní vyhovět požadavkům každého uživatele. Další novinkou, kterou jsme představili v roce 2015, je stacionární kondenzační kotel Suprapur, který je ideální náhradou za dosluhující stacionární atmosférický kotel a to bez velkých nákladů na stavební úpravy. Kotel lze postavit na místo stávajícího stacionárního kotle s minimálními úpravami přípojů na otopnou soustavu i odtah spalin. Byl totiž od začátku zkonstruován tak, aby výměna byla co nejjednodušší a zásahy v kotelně nebo sklepě minimální.

Co se týče samotné výměny, tak u všech instalací bude potřeba vyřešit odkouření a odvod kondenzátu. Pokud má uživatel doma například atmosférický kotel s odtahem spalin do komína, při instalaci nového kondenzačního kotle může pro odvod spalin využít původní komínovou šachtu, kterou pouze protáhne plastové odkouření. Při náhradě konvenčního kotle v turbo provedení, s odvodem spalin skrz střechu, za kondenzační kotel je nutné odvod spalin vyměnit. Důležité je zmínit, že kotle Junkers připojené na klasické liště disponují stále stejnými připojovací rozměry, tudíž jejich náhrada je velmi snadná.

Jaké novinky představí značka Junkers v roce 2016?

I v letošním roce rozšíříme naši nabídku kondenzačních kotlů a představíme vlajkovou loď našeho portfolia, a to sice Condens 9000i. Jedná se o vrcholovou řadu kotlů s elegantním designem a špičkovým technickým provedením. Bude jako první kotel uveden na trh s logem Bosch. Čelní panel je vyroben z titanového skla a kotel je vybaven integrovaným modulem pro připojení k internetu. V Německu byl představen loni na veletrhu ISH ve Frankfurtu n. M. Českým zákazníkům jej poprvé ukážeme v březnu na veletrhu Aquatherm v Praze.

Tímto bych tedy rád pozval všechny čtenáře k návštěvě našeho stánku.

Firemní článek