+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

RE.GUARD – systém řízení a kontroly v rozvodech vody

15.07.2022 Firma: REHAU, s.r.o. Časopis: 3/2022

Odpovědný majitel nemovitosti dbá na to, aby hospodaření s vodou bylo vždy pokud možno ekonomické a šetrné, protože čistá a nezávadná voda je surovina, se kterou by se plýtvat nemělo. Prvním krokem pro splnění tohoto cíle je investice do spolehlivých, kvalitních a správně navržených rozvodů vody, příkladem může být osvědčený systém RAUTITAN vyráběný z high-tech materiálu PE-Xa. Druhým krokem je zabezpečení 100% hygieny s pomocí vodních filtrů (například RE.FINE), a konečně v neposlední řadě zabránění zbytečným škodám instalací detektoru úniku vody v systému.

Image 0Obr. 1 • 410-D048_CL

RE.GUARD detekuje sebemenší únik

Myšlenku bezpečných rozvodů rozvíjí REHAU už mnoho let, a proto také vyvinula například technologii spojování potrubí RAUTITAN s pomocí násuvné objímky bez „O“ kroužků, která nemá z pohledu bezpečného spoje konkurenci. Velkým přínosem se stal v loňském roce představený chytrý detektor úniků vody RE.GUARD. Zařízení, které REHAU doporučuje instalovat hned za hlavní uzávěr přívodu vody do objektu, je natolik inteligentní, že dokáže identifikovat sebemenší únik kdykoliv se tak stane. Nicméně tato funkce by nepracovala správně, pokud by zařízení neumělo rozpoznávat, kdy se jedná o běžný odběr a kdy naopak o ten nechtěný. Princip je založen na ultrazvukové technologii, která v čase monitoruje tlak vody v systému, dále průtočné množství a také teplotu. Systém RE.GUARD se obvykle skládá z vlastního detektoru RE.GUARD, dále z kompaktní inteligentní brány IP-SMART–Home, která je vybavená radiovým systémem Z-WAVE, případně vše doplňují další vodní čidla, která lze umísťovat kdekoliv v domě (například ve sklepě u pračky apod.). A samozřejmě nechybí aplikace v chytrém telefonu nebo tabletu, ze které se RE.GUARD jednoduše ovládá. Technologie Z-Wave zaručí 100% funkční konektivitu i přesto, že RE.GUARD je instalován v suterénu objektu.

Základní nastavení a 100% spolehlivost

Instalace RE.GUARD je velmi jednoduchá a rychlá. Primárně je určena pro rodinné nebo dvougenerační domy, ať už se jedná o novostavbu nebo renovaci. Intuitivní ovládání prostřednictvím smartphonu nebo tabletu umožňuje sledovat co se v systému rozvodů děje anebo dávat potřebné povely. Ultrazvuková technologie měření je vysoce přesná a rozpozná i kapající armaturu. Při zvažování investice do RE.GUARD je dobré si uvědomit, že škody vzniklé únikem vody mnohonásobně překračují cenu tohoto zařízení. Pro zajímavost v Německu dochází každých 30 vteřin k „vodovodním“ škodám. Mezi nejčastější události patří porucha potrubí, netěsnost armatury nebo vadná přípojka pračky respektive myčky nádobí. Aby RE.GUARD spolehlivě pracoval, je důležité následně po instalaci nastavit mezní hodnoty, které vymezí jeho činnost. Jde především o tom, aby se zařízení „naučilo“ rozpoznat, zda se jedná o standardní odběr nebo nežádoucí. Krok za krokem se nastavují nejrůznější limitní situace a mezní hodnoty pro vzorkování průtoku, času a frekvenci měření. Nastavuje se maximální nepřerušený průtok, maximální čas odběru nebo třeba noční režim, neboť řada uživatelů programuje mytí nádobí v myčce v době spánku. RE.GUARD rozeznává dva základní režimy ve kterých „pracuje“. Je to režim PŘÍTOMEN a NEPŘÍTOMEN. V obou případech mohou být zadávané hodnoty zcela rozdílné. Zařízení umožňuje také nastavit v režimu PŘÍTOMEN dobu, po jejímž ukončení (počet dní), v případě že nedojde k nějakému definovanému odběru vody, se automaticky přepne do režimu NEPŘÍTOMEN. V tom okamžiku se „chování“ a vyhodnocování detektoru změní. Příkladem je situace, kdy majitel odjede na dovolenou a zapomene přepnout na režim NEPŘÍTOMEN. V režimu „nepřítomnosti“ je RE.GUARD schopen indikovat nejen prasklé potrubí, ale i protékající WC či kapající armaturu. Při větším úniku se přívod vody automaticky zavře a aplikace na situaci upozorní. Existují různé okolnosti, například když má majitel nemovitosti na zahradě zavlažující systém, kdy je možné nastavit pro daný časový interval množství vody, které systém povolí odebrat. V módu „přítomen“ lze nastavovat ještě více parametrů. Jednou denně, standardně je nastaven čas na 3. hodinu ranní, systém zmapuje poklesy tlaku a vyhodnotí, zda nedošlo během dne k neznámé události. Systém lze ještě doplnit tzv. hlásiči vody, které rozpoznají unikající vodu v kritických místech. Například v technické místnosti ve sklepě, kde je umístěna pračka nebo zásobník na vodu. V případě těžko přístupných míst se hlásič opatří prodlužovacím kabelem, aby byla zaručena jeho nepřetržitá funkce.

Aplikace na ovládání RE.GUARD je pro všechny uživatele zdarma ke stažení pro iOS i pro Android. Výhodou zařízení je rovněž přehled o denní spotřebě vody.

Image 1Obr. 2 • 410-D062_CL_EN_ohne_Rauschen2



Více informací na www.rehau.cz

Firemní článek