+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Praktické výhody zařízení AFRISO RENA

19.12.2019 Firma: AFRISO spol. s r.o.

Článek popisuje praktické výhody zařízení RENA pro automatické a hospodárné doplňování nádrží na dešťovou vodu.

Image 1

K čemu slouží a jakou má funkci zařízení RENA jste se mohli dočíst zde.

Tento článek je zaměřen na praktické výhody, nejčastější dotazy od naších zákazníků a vyvrací možná některé omyly, které panovali okolo funkce tohoto zařízení.

Historie

V poměrně nedávných dobách, již v dnešní Spolkové republice Německo, byl velký rozmach vytápění pomocí kotlů na lehký topný olej (LTO). Typické bylo také, že domácnosti vytápěné tímto způsobem měly v zahradách zakopané betonové nádrže, které sloužily jako zásobník tohoto paliva. Změna ceny LTO způsobila to, že vytápění tímto palivem již nebylo vůbec výhodné. Mnoho domácnosti přecházelo na alternatívní způsob vytápění a již nevyužívaly zakopané nádrže. Společnost AFRISO jakožto inovativní výrobce vyvinul řadu produktů, které změnily využití těchto nádrží na dešťovou vodu. Kromě vložkování a zabezpečování těchto nádrží byl vyvinut systém na automatické a hospodárné doplňování nádrží na dešťovou vodu. Tento systém zjednodušoval využívání dešťové vody.

Spolehlivost

Výrobek, který se prodává již řadu let a prakticky bez jediné reklamace, lze jistě a bezpečně prohlásit jako absolutně spolehlivý.

Doba doplňování

Množství doplněné vodí se řídí časovým programem. Tzn. ventil pro doplnění čerstvé vody do nádrže se otevře po určitou dobu. Vybrat si můžete ze dvou časů podle vaší potřeby a to buď 1 min. nebo 20 min. Kterým časovým programem se bude jednotka řídit se provede přepnutím přepínačem na jednotce.

Spuštění doplňování

Moment, kdy má docházet k doplňování nádrže, určuje sonda, která se vloží do nádrže na dešťovou vodu. Výška sondy ode dna určuje minimální hladinu. Jakmile hladina klesne pod minimální úroveň vody, pošle sonda signál, že se má otevřít elektromagnetický ventil a začít okamžitě doplňovat nádrž pitnou vodou po nastavenou dobu.

Ochranné funkce

Jednotka disponuje ochrannými funkcemi pro ochranu čerpadla. Ochrana spočívá v doběhu čerpadla při zjištění nedostatku vody. V případě, že během doplňování sonda zaznamená, že v nádrži je dostatek vody, tak se čerpadlo nevypne a pokračuje v činnosti.

Druhá ochranná funkce je bezpečnostní vypnutí čerpadla a zavření elektromagnetického ventilu pro doplňování vody. Tato ochrana se spustí v případě, že sonda nezaznamená během doplňování navýšení hladiny vody po uplynutí určité doby. Kromě ochrany čerpadla vám bude chránit i například poškozený rozvod vody nebo nádrže.

V čem spočívá hospodárnost?

Hospodárnost této jednotky spočívá v minimálním doplňování nádrže pitnou vodou z vodovodního řádu. Pokud by nádrž byla doplněná z větší míry, tak by nezůstala kapacita na dešťovou vodu v případě srážek.

Proč jednotka doplňuje pitnou vodu do nádrže a nemá přepínací ventil?

Na trhu existují systémy, které mají automatické přepínání mezi dešťovou vodou a vodou z vodovodního řádu. Toto řešení však přináší jeden problém, který se projeví hlavně v období sucha. Voda se v  nádrži neobměňuje a kvalita vody se tak zhorší. V nádrží se začnou objevovat různé nánosy a nečistoty, které pak dále dostávají např. do toalet. Následně je nutné provést kompletní manuální vyčištění nádrže vysokotlakým čističem.

Mohu prodlužovat kabel sondy?

Samozřejmě ano. Typ kabelu je LiYY 2 x 0,5 qmm, Ø max = 5,6 mm. Kabel smí však prodloužit pouze odborně způsobila osoba v oboru elektro.

Máte elektromagnetický ventil s větším připojením než G½" x G¾"?

Bohužel ne. Prakticky ničemu nevadí vyměnit původní elektromagnetický ventil za větší. Je nutné dodržovat parametry původního ventilu. Dodávaný elektromagnetický ventil má také filtrační sítko.

Kde mohu zařízení zakoupit?

Distributorů této jednotky je opravdu mnoho. Vybírat můžete z našich partnerů. Nebo oslovit jakékoliv prodejce vodoinstalační, čerpadlové či zahradní techniky.
Obj. kód je 53100, AFRISO RENA.

Na tento produkt se vztahuje dotační program SFŽP – „Dešťovka“.


Více informací na naších stránkách www.afriso.cz.

Firemní článek