+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Potrubní systémy velkých průměrů zažívají rozmach, využití najdou v průmyslu, nemocnicích i datových centrech

17.04.2024 Firma: WAVIN Czechia s.r.o.

Společnost Wavin rozšiřuje skladovou dostupnost potrubních systémů velkých průměrů v České republice. Potrubí typu PP-RCT o průměru od 110 až do 250 mm dnes nachází široké uplatnění, a to i mimo klasické rozvody vody. Díky své zvýšené tlakové odolnosti i při vysokých teplotách je ideální volbou také pro systémy vytápění a chlazení, stlačený vzduch či průmyslové aplikace, kde dříve hrálo prim potrubí měděné či ocelové.

Potrubí velkých průměrů z materiálu PP-RCT se využívají především tam, kde je třeba zajistit maximálně kvalitní a zároveň dostatečně robustní rozvody. Široké využití nachází zejména v průmyslu, a to pro rozvody technologických vod a díky vysoké chemické odolnosti i chemikálií. Díky materiálovým vlastnostem je toto potrubí ideální volbou také pro rozvody chlazení (i vytápění). Stále častěji je najdeme například v rozvodech chlazení v datových centech a serverovnách, uplatnění nachází i při chlazení výrobních technologií v průmyslu, potravinářství a pivovarnictví, nebo v případě klasických rozvodů chlazení v bytové výstavbě, administrativních budovách, nemocnicích či hotelech.

Díky technologii spojování lze systém využít při rekonstrukcích technologií i za plného provozu

PP-RCT je nejnovější generací polypropylenu, která nabízí řadu předností. Vedle toho, že jde o inertní materiál, a tudíž netrpí korozí a je vysoce odolný vůči zarůstání (inkrustaci), včetně usazování kotelního kamene, disponuje i vysokou teplotní a tlakovou odolností. Oproti jiným potrubním systémům u něj dochází při spojování trubek jen k minimálnímu snižování průtočného profilu, protože svařování je zde prováděno tzv. na tupo a polyfúzně. Předností systémů rozvodů z materiálu PP-RCT je pak i snadná a rychlá montáž bez nutnosti následných povrchových úprav (nátěry apod.)

Image 0

Velkou výhodou potrubních systémů z PP-RCT je pak také možnost instalace potrubí za plného provozu, a to i v případě objektů vybavených antistatickými podlahami. Ty nachází uplatnění zejména v nemocnicích a výrobnách mikroelektroniky, kde se využívají k ochraně citlivých diagnostických přístrojů. Tento typ podlah ovšem představuje zásadní problém v případě rekonstrukce ocelových rozvodů velkých průměrů, především kvůli vzniku statického náboje a jisker při svařování. Při instalaci podobně rozsáhlých systémů z PP-RCT to však není problém. Navíc lze tyto systémy snadno instalovat díky elektrotvarovkám v podobě prefabrikovaných celků.

Potrubí velkých průměrů z PP-RCT nahrazují ocel i PVC

Kromě měděných a ocelových potrubních systémů nahrazuje potrubí z PP-RCT stále častěji i lepené systémy z PVC, které mají pro určité aplikace o poznání menší odolnost a kratší životnost. Fakt, že společnost Wavin u nás rozšiřuje skladovou dostupnost PP-RCT potrubních systémů velkých průměrů, znamená, že zájemci mají nyní snadnější a rychlejší přístup ke kvalitní, efektivní a stále preferovanější technologii.

Image 1

Firemní článek