+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Pisoáry s radarovým splachovačem cílí na design a hygienu

22.02.2018 Firma: SANELA spol. s r. o. Časopis: 1/2018

Bezdotykové ovládání je dnes na veřejných toaletách standardem. Ty lépe vybavené se snaží vycházet svým zákazníkům vstříc. Podle průzkumu společnosti STEM/MARK totiž automatické ovládání sanitárního vybavení preferuje až 80 % dotázaných. Převládajícím důvodem je samozřejmě hygiena.

„Vybavení moderních sociálních zařízení se koncentruje na design a trvanlivost – antivandalové řešení, které v co největší míře zamezuje poškození, musí být samozřejmostí. Právě tyto dva aspekty nás přivedly k výrobě tzv. radarových splachovačů, které dnes dodáváme do všech možných provozů,“ zamýšlí se pan Ing. Radomír Ambrož, jednatel společnosti Sanela.

Radarová technologie splachování je doslova neviditelná – radarový splachovač je umístěn za samotnou keramikou pisoáru a obklad stěn tak neruší žádné plastové nebo nerezové kryty, které jsou u infračervených splachovačů nutností. Právě tento atribut navíc splňuje požadavek na antivandalové řešení, protože je celý mechanizmus skrytý mezi stěnou a pisoárem a není tak možné poničit žádnou jeho část.

Image 2

Stoprocentně bezúdržbové

„Jestliže chceme dosáhnout designově čistého řešení, nabízí se tři možnosti. Používají se čidla mikrovlnná, vodivostní a teplotní. U vodivostních a teplotních čidel je ovšem nutné umístit do sifonu elektrody, které snímají teplotu nebo vodivost kapaliny a na základě vyhodnocených změn systém splachuje,“ vysvětluje Ambrož.

Toto řešení přináší několik problémů. Jednak je to mechanický zásah do sifonu, jednak systém vyžaduje pravidelnou, poměrně častou údržbu. Frekvence údržby a použité chemikálie jsou doporučeny výrobcem zařízení. Je-li údržba zanedbána, funkce čidla se postupně zhoršuje a po čase přestane pracovat úplně.

Sanela proto zvolila výrobu systémů fungujících na bázi mikrovlnných čidel, tedy takzvaných radarových splachovačů. Čidlo je umístěné za keramikou a do vnitřního prostoru pisoáru vysílá vlny, které sledují pohyb kapaliny v pisoáru. Při použití se hladina v pisoáru rozvlní, mechanizmus pohyb zaznamená a po jeho ustálení provede spláchnutí.

„Na toto řešení nemá žádný vliv čistota pisoáru nebo sifonu, samozřejmě má ale pojistnou funkci – pokud se odpad ucpe a voda přestane odtékat, ve chvíli, kdy hladina nadměrně stoupne, čidlo přestane reagovat a pisoár nepřeteče,“ dodává Ambrož.

Image 1Obr. 2 • Realizace pisoárů Golem s radarovým splachovačem na WC v divadle Uffo v Trutnově

Tajemství splachovače

Systém se skládá z několika základních částí: mikrovlnného (radarového) čidla, elektromagnetického ventilu, vtoku do pisoáru s těsněním, kulového ventilu a flexi hadic pro propojení. Každý typ pisoáru vyžaduje vlastní stavební přípravu a pozici čidla za keramikou.

Čidlo vysílá elektromagnetické vlny do prostoru pisoáru tak, aby sledovaly kapalinu stékající po zadní stěně a pohyb hladiny kapaliny v pisoáru. Pokud čidlo detekuje pohyb kapaliny déle, než je nastavená hranice (typicky 10 sekund), je po uklidnění pohybu otevřen elektromagnetický ventil a systém splachuje.

Čidlo je možné individuálně nastavit: citlivost čidla, doba splachování, doba použití pro aktivaci, frekvence sanitárního spláchnutí, aktivace funkce „přestávka“ pro školy či stadiony. Všechna nastavení jsou prováděna dálkovým ovladačem bez nutnosti demontáže pisoáru.

Firemní článek