+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Nejenom vytápění, ale i chlazení pohodlně zvládnou tepelná čerpadla

09.07.2020 Firma: STIEBEL ELTRON spol. s r. o.

Asi už nikoho nepřekvapí, že tepelná čerpadla jsou oblíbeným zdrojem tepla a to nejenom u novostaveb, ale i rekonstruovaných bytových a rodinných domů.

Každoročně se jich v celé Evropě nainstaluje přes 1,3 milionu. V tuzemsku jich funguje už přes 130 tisíc. Zákazníci si je oblíbili pro velice tichý a mimořádně levný provoz, takže se tepelná čerpadla stala běžným zdrojem tepla, podobně jako dříve plynové kotle.

Image 1

Jedním z prvních výrobců na světě byla německá firma STIEBEL ELTRON, která uvedla na trh tepelné čerpadlo pro rodinné domy už v roce 1976.

Dnešní tepelná čerpadla vzduch-voda řad HPA-O 7/ 10/ 13 C Premium, HPA-O 4/ 6/ 8 CS Plus, WPL 09/ 17 ICS / IKCS classic, WPL 13/ 18/ 24 E a WPL 13/ 18/ 24 cool i WPL 19, 24, 47 a 57 nebo tepelná čerpadla země-voda WPF 04 až 16, WPC 04 až 13, obě řady také v provedení cool pro letní chlazení a rovněž kombinované ventilační jednotky LWZ 5/8 Premium na bázi tepelného čerpadla vzduch-voda s funkcí chlazení, dávají široký výběr možností, včetně volby mezi vnitřním provedením, kdy je tepelné čerpadlo vzduch-voda umístěné ve speciální technické místnosti a na fasádě jsou jenom dvě vzduchové mřížky ‒ nebo venkovním, kdy zařízení stojí venku na zahradě. Každá varianta má svoje výhody: vnitřní provedení pohledově neruší, u venkovního nemusíme řešit přívod vzduchu.

Tepelná čerpadla dneška lidi rozmazlují svými vlastnostmi

Špičku v oboru představují přístroje systému vzduch-voda STIEBEL ELTRON, které mají účinnost vyjádřenou sezónním topným faktorem (SCOP) 4-5. To znamená, že nanejvýš jen čtvrtinu tepla pro dům musíme koupit ve formě elektřiny a 75 % získáme z venkovního vzduchu zdarma.

Ani hluk už dneska nikoho netrápí. Současná čerpadla musí splňovat nařízení vlády o ochraně zdraví před nepříznivými účinky hluku a vibrací. „Pro vnitřek domu platí limit čtyřicet decibelů ve dne a třicet decibelů v noci,“ shrnuje David Šafránek, odborník z firmy STIEBEL ELTRON na tepelná čerpadla. Dva metry od fasády sousedů nesmí hluk překročit padesát decibelů přes den, v noci je povolená hranice o deset decibelů nižší. Tepelná čerpadla STIEBEL ELTRON jsou tichá zhruba jako lednička.

Image 2

Chlazení zajišťují chytré technologie

Oblíbenost tepelných čerpadel roste i zásluhou pokročilých adaptací, které přinášejí pohodlí do domácností. Čím dál žádanější je přichlazování topnou soustavou.

Regulátor kombinovaný s chytrými termostaty umí vyhodnotit teplotu i relativní vlhkost a tedy i určit aktuální rosný bod. V objektech s podlahovým vytápěním dostáváme komfortní chlazení bez potřeby pravidelného čištění vzduchových filtrů a bez hlukové zátěže běžné u nástěnných klimatizačních systémů (kde navíc musíme zajistit odvod kondenzátu z každé nástěnné jednotky). Díky tomu můžeme ochlazovat topná tělesa například na 18 °C bez jakéhokoli náznaku vzdušné kondenzace na površích topných, resp. chladících těles, čímž dochází ke snižování vnitřní teploty obydlí.

Image 3

Chladící výkon, který dodává topná soustava, nikdy není tak velký jako z klimatizace ‒ jeho síla ale je ve zmiňované bezhlučnosti a nízké ceně.

Neměli bychom zapomínat, že ochlazení interiéru o více než 8 °C oproti venkovní teplotě není zrovna dvakrát zdravé a navíc výhodou plošného chlazení je, že místností neproudí studený vzduch, takže pobyt v ní je příjemnější.

Podívejte se na následující videa

Jak funguje tepelné čerpadlo?

Instalační video WPL IKCS

Instalační video HPA-O Premium


Kontakty: STIEBEL ELTRON spol. s r.o., Dopraváků 749/3, 184 00 Praha 8, www.stiebel-eltron.cz

Firemní článek