+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Moderní systémy pro regulaci podlahového vytápění: ovládat je lze i z mobilu

07.06.2019 Firma: WAVIN Czechia s.r.o. Časopis: 3/2019

Stále více projektantů i investorů se dnes přiklání k podlahovému vytápění. Důvody jsou zřejmé – jde o nízkoteplotní, a proto energeticky úsporný vytápěcí systém, eliminuje víření prachu. V případě realizace z chytrých materiálů navíc vyžaduje jen minimální údržbu. Díky novým možnostem regulace také dnes už neplatí, že vyladit podlahové vytápění není snadné, naopak, nyní lze řídit snadno i z mobilního telefonu.

Záleží samozřejmě na každém investorovi, pro jaký typ vytápění se rozhodne. Pokud preferuje rychlejší rozehřívání nemovitosti nebo takovou podlahovou krytinu, která by v kombinaci s podlahovým vytápěním nebyla vyhovující (dřevo, koberec, pryže apod.), volí obvykle klasické vytápění s pomocí radiátorů. Ty zajistí, že teplota vzduchu v místnosti je vyšší, než je teplota stěn. Díky tomu ovšem vzniká proudění vzduchu, a tím se zvyšuje prašnost. Navíc je nutné počítat s teplotními rozdíly, jiná teplota je obvykle u podlahy, jiná pod stropem a jiná v blízkosti radiátorů.

Image 1

Podlahové vytápění se naproti tomu vyznačuje rovnoměrným rozložením teploty. Díky tomu, že proudění vzduchu je minimální, je v místnosti i nižší prašnost a vzduch se na rozdíl od klasického vytápění tolik nevysušuje, což ocení zejména lidé trpící alergiemi. Vytápění v podlaze vydává sálavé teplo, tím se v místnosti zvyšuje tepelný komfort. Výhodou je také velká topná plocha, která na rozdíl od vytápění radiátory zajišťuje rovnoměrnou teplotu i v místnostech s vysokými stropy. V soustavě koluje voda nižší teploty než v radiátorech – nemusí se tolik ohřívat a tím se šetří. Úspora prostoru je pak v případě podlahového vytápění jednoznačnou výhodou.

Minimální údržba

Celá řada investorů s realizací podlahového vytápění váhá kvůli obavám z poruchy. Co se stane, když se něco pokazí? Budu muset rozbít celou podlahu? V tomto ohledu je možné investory uklidnit. Pokud použijí kvalitní moderní materiály a správné technologické postupy, jsou poruchy podlahového vytápění téměř nulové. Jako ideální materiál se jeví plastové potrubní systémy, které získávají oblibu nejen díky nižší ceně, ale zejména pro své vlastnosti, ke kterým patří dlouhá životnost, vysoká tlaková a teplotní odolnost a snadná instalace. Pro účely podlahového vytápění se vyplatí zvolit trubky z PE-Xc/Al/PE. Jde o vícevrstvé plastové trubky, které jsou složeny ze síťovaného polyetylenu (PE-Xc), hliníkového pláště (Al) a vnější ochranné vrstvy z polyetylenu (PE-HD). Jejich velkou výhodou je minimální délková teplotní roztažnost, odolnost vůči tlaku a teplotě a bezpečné a trvale těsné spoje. Jde o trubky vybavené kyslíkovou bariérou, která zvyšuje bezpečnost celé soustavy. Hliníková vrstva totiž zabraňuje pronikání molekul vzduchu dovnitř instalace, čímž zabraňuje možnosti koroze kovových prvků celé otopné soustavy. Pro tento typ trubek je typická vysoká plasticita, která umožňuje jejich libovolné ohýbání.

Regulace a rychlost

I z nastavování a regulování podlahového vytápění mívají investoři obavy. Může být totiž pro uživatele složitější než v případě ústředního vytápění, kde se teplota reguluje jednoduchým otočením kolečka na radiátoru nebo termostatu. I na tyto obavy je nyní možno zapomenout. Na trh přichází moderní systém regulace Sentio, který pro společnost Wavin vyvinula jablonecká společnost Jablotron. Tento regulační systém umožňuje chytře a efektivně monitorovat a řídit systémy podlahového vytápění a chlazení a přitom výrazně šetřit energii. Systém Sentio se skládá z centrální řídicí jednotky (CCU), termostatu, který ukazuje jak teplotu, tak vlhkost vzduchu a dotykového displeje, který slouží ke zprovoznění a jednoduchému ovládání celé soustavy a může být použit i pro několik centrálních řídicích jednotek najednou. Jedna CCU lze použít až s 24 drátovými nebo bezdrátovými termostaty nebo senzory (vstupy) a může ovládat až 16 termoelektrických pohonů (výstupy) pro regulaci až osmi různých zón. Součástí systému je také venkovní teplotní čidlo, pokojové termostaty, nebo jejich alternativa – senzory pokojové teploty. Informace získané z venkovního teplotního čidla jsou důležité pro zajištění co nejefektivnějšího řízení soustavy a snížení spotřeby energie. Nastavení a uvedení do provozu systému Sentio může probíhat i přes PC. Systém lze navíc řídit i na dálku s pomocí mobilního telefonu. Stačí si jen stáhnout potřebou aplikaci, je k dispozici zdarma a v češtině i celé řadě dalších jazyků jak pro Android, tak pro iOS.

Image 2

Softwarové prostředí regulačního systému má integrovanou umělou inteligenci. Systém díky tomu dokáže sám reagovat na aktuální situaci. Například pokud uživatel nastaví, že chce mít v místnosti v 6 hodin ráno příjemných 23 stupňů, systém sám začne s teplotou pracovat a připravovat se ni ještě dříve, než 6. hodina udeří.

Moderní regulační systém Sentio je neustále vylepšován a jsou mu přidávány nové funkcionality, jako je například vysoušení vzduchu, mechanická ventilace, hlídání rosného bodu (vlhkoměr) a teploty podlahy IR senzory.

Image 3

Firemní článek